Pluimveehouderij

Achtergrond 210 x bekeken 1 reactie

Meldingsplicht uitval op legbedrijven slecht nageleefd

De Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP) en het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) zijn zeer bezorgd over de slechte naleving van de meldingsplicht van verhoogde uitval en productiedaling.

Dit naar aanleiding van de uitbraak in de Gelderse Vallei van acute snot. "Het blijkt nu gelukkig geen vogelpest te zijn, maar als dat het wel was geweest hadden we nu flink achter de feiten aangelopen", aldus NOP-voorzitter Jan Wolleswinkel.

Volgens Henk Hulsbergen van het Productschap Pluimvee en Eieren maken legpluimveehouders te weinig gebruik van de dierenarts en vertrouwen ze te veel op andere specialisten. De vrees om onterecht op slot te gaan speelt ook een rol. Hulsbergen: "Tegenwoordig is het binnen 24 uur bekend wat er aan de hand is. Dus die angst is niet nodig."

Het ministerie van landbouw meldt dat de symptomen van acute snot aanleiding zijn om de ziekte te melden. "Als we de indruk hebben dat bedrijven problemen niet gemeld hebben, gaat de AID controleren. De bedrijven riskeren hiermee een boete", aldus LNV.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Moet min. van landbouw vooral gaan dreigen met boetes zeg.
  Ik vind het vak van pluimveehouder onderhevig aan erg veel (overheids) terreur.
  M.i. valt coryza niet onder de meldingsplichtige zoönosen.
  Volgens mij kun je dat als mens ook niet krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.