Pluimveehouderij

Achtergrond 314 x bekeken

GD: acht gevallen acute snot in Gelderse Vallei

Het aantal legpluimveebedrijven waar de ziekte infectieuze coryza, ofwel acute snot, is geconstateerd is opgelopen tot acht.

Deze gevallen zijn definitief bevestigd. Dit meldt de Gezondheidsdienst voor dieren (GD) in Deventer. De GD heeft nog één bedrijf in onderzoek. Onder de besmette bedrijven zitten bedrijven met uitloop, kooihuisvesting en ook scharrelbedrijven. Teun Fabri, hoofd veterinaire afdeling pluimvee bij de GD, verwacht niet dat er nog veel bedrijven bij zullen komen. De besmette bedrijven zitten alle in de omgeving van Scherpenzeel in de Gelderse Vallei.

Gisterochtend overlegden specialisten van de GD met vertegenwoordigers van broederijen, mengvoerleveranciers en dierenartsen over de situatie. De GD gaat ervan uit dat de bacterie die snot veroorzaakt zich door de lucht kan verspreiden. Besmettingsrisico’s kunnen bestaan in een straal van drie kilometer rond het bedrijf. Binnen die straal is het advies om de dieren vier weken binnen te houden.
De GD adviseert de bedrijven niemand van buiten binnen te laten in de stal, om te voorkomen dat het bedrijf besmet raakt. Besmette bedrijven kunnen hun dieren behandelen met antibiotica uit de tetracyclinegroep. Sommige fabrikanten leveren middelen (oxytetracycline) met een korte wachttijd van vijf dagen na het beëindigen van de behandeling.

Ook vaccinatie van koppels is mogelijk. "Dit moet wel gepaard gaan met een strenge bedrijfshygiëne", aldus Teun Fabri. Voor bedrijven die met uitloop werken en gecertificeerd zijn voor dit sys­teem is het advies om zieke dieren binnen te houden. Hiervoor kunnen de bedrijven een goedkeuringsverklaring krijgen van Skal of het CPE (Controlebureau Pluimvee en Eieren), bij inlevering van een dierenartsenverklaring. De gezondheidsdienst heeft op zijn website een heel scala van adviezen voor de bestrijding van de ziekte en hoe te handelen om van de infectie af te komen.

Volgens Fabri is het verloop van de infectie en de verspreiding ervan niet zo afwijkend als in eerste instantie werd gedacht. "De bedrijven rond Scherpenzeel zitten heel dicht op elkaar. Soms grenzen de uitlopen aan elkaar. Dat is dan ook de reden dat we die straal van drie kilometer hanteren", aldus Fabri.

Of registreer je om te kunnen reageren.