Pluimveehouderij

Achtergrond 340 x bekeken

'Bedrog met scharreleieren in Australië'

In Australische supermarkten wordt op grote schaal gefraudeerd met scharreleieren.

Veel eieren die in de winkel worden aangeprezen als scharreleieren, zijn dat niet, suggereert de Australische Groene Partij zondag. De Groene politicus John Kaye, die een doctorstitel wiskunde heeft, heeft de jaarcijfers van de Australische pluimveesector onder de loep genomen. Volgens die gegevens zijn het aantal verkochte eieren en het aandeel van scharreleieren daarin de afgelopen jaren fors gestegen. Dit moet volgens de berekeningen van Kaye betekenen dat het aantal scharrelkippen ook toenam, maar dat aantal daalde juist. Er zijn dus veel minder kippen om veel meer eieren te leggen.

Kaye concludeert dat een op de zes scharreleieren in werkelijkheid uit een legbatterij komt. Daardoor worden volgens de Groenen elk jaar tientallen miljoen eieren ten onrechte als scharreleieren op de markt gebracht. "Of de industrie zuigt de cijfers uit haar duim, of er zijn dubieuze producenten die eieren ten onrechte scharreleieren noemen en ermee wegkomen'', aldus Kaye.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.