Pluimveehouderij

Achtergrond 1235 x bekeken

Appeloogst ook in Noorden van start

Op fruitbedrijf Oudebosch van Jan van Woudenberg in het Groningse Niehove is de oogst net begonnen.

Medewerker Peter Groothuis leegt zijn plukzak. Op fruitbedrijf Oudebosch van Jan van Woudenberg in het Groningse Niehove is de oogst net begonnen. Van Woudenberg teelt zeventien verschillende appelrassen, waaronder een paar oude rassen. Op dit moment wordt Santana geoogst. Naast 17 hectare appels teelt Van Woudenberg op 3 hectare tien rassen kersen en meerdere pruimenrassen.  
Foto Roelof Stroetinga

Loonwerker Jurjen Bouma van loonbedrijf Heeringa verdeelt de geoogste mais in de kuilbult van melkveehouder Bert Krips in het Friese Tersoal. Het gaat om mais dat onder folie is geteeld. Een Ierse firma, die in het thuisland al honderden hectares onder plastic zaait, introduceerde de teeltwijze. Voordeel is dat er eerder geoogst kan worden. "We waren dit jaar drie weken eerder dan vorig jaar", vertelt Krips. "Hierdoor hebben we nog ruim de tijd om op de plek waar het mais heeft gestaan grasland in te zaaien." Foto Alex de Haan

Monteurs van Mol Schuddebeurs installeren apparatuur voor een bewaaronderzoek met uien op Proefboerderij Rusthoeve in het Zeeuwse Colijnsplaat. "De uien zijn nu ingeschuurd", zegt Luc Remijn (links) van DLV Plant. "We passen drie strategieën toe; zes weken continu ventileren, bewaren op een constante temperatuur van 20 graden en de eerste dagen op 27 tot 28 graden en dan langzaam zakken." In mei worden de – financiële – resultaten bekend. "Ik ben benieuwd of de investering terugkomt in de uienprijs." Foto Anton Dingemanse

Laboratoriummedewerker Priscilla Weesepoel van het Laboratorium Zeeuws Vlaanderen analyseert het residugehalte van een appelmonster. Het lab meet allerlei groente en fruit of het voldoet aan de maximaal toegestane residuniveaus (MRL’s) voor bestrijdingsmiddelen. Exporteurs, telers en supermarkten laten bij het lab een rapportage maken.

Volgens de PPE is de pluimveesector koploper in duurzaamheid. Foto Herman Stöver

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.