Pluimveehouderij

Achtergrond 532 x bekeken

Warm en droog weer bezorgt vele telers ongemakken

Warm en droog weer bezorgt boeren op verschillende plekken in het land ongemakken.

Akkerbouwer Ruud Horsmans beregent in het Limburgse Maria-Hoop zijn cichorei. Foto Lé Giesen

Een scholiere plukt zomerperen van het ras Triomphe de Vienne op het perceel van fruitteler Erik van Haarlem uit Deil. "De kwaliteit is erg goed, maar de prijzen zijn momenteel niet best. Een kilo levert maar 40 tot 50 cent op, terwijl we ook wel eens jaren een euro kregen." Oorzaak is het grote aanbod. Van Haarlem heeft 0,4 hectare zomerperen staan. "De bomen staan tussen de traditionele aanplant, om en om met de Conférence. Dat was voor de bestuiving. Op termijn zullen ze verdwijnen, want economisch is die opstelling niet handig", aldus de teler. Foto William Hoogteyling

De keuringsdienst NAK heeft de handen vol aan de nacontrole van pootaardappelen. Deze loopt op schema, zegt manager buitendienst Ton Stolte. "Begin augustus kwamen mondjesmaat de eerste monsters binnen. Vorige week zijn we bruinrotmonsters gaan snijden en deze week is de nacontrole echt begonnen. De eerste uitslagen van de snelle PCR-toets zijn overigens al binnen." Foto Ruud Ploeg

Als er zoiets bestond als primeur-aardappelpersvezel, dan heeft melkveehouder Berend Wiersma in het Friese Nijland die gisteren ontvangen. Coöperatie Avebe is deze week weer begonnen met de verwerking van fabrieksaardappelen. Aardappelpersvezels zijn een restproduct daarvan, en een gewaardeerd veevoer. Wiersma had de eer het eerste vrachtje van 32 ton te ontvangen, geleverd door Feiko de Boer van Monsma Transporten. Hier schuift De Boer het laatste restje uit de wagen. Foto Alex de Haan

Een medewerkster van een pluimveebedrijf in het Limburgse Weert neemt twee kippen mee uit hun afgebrande stal. Die dieren hebben een brand in één van de drie stallen van het bedrijf, vlakbij de Belgische grens, overleefd. Maandagavond rond 19.00 uur brak er brand uit op het bedrijf. Hoewel de brandweer groot materieel inzette, brandde de schuur volledig uit waarbij 15.000 kippen niet meer gered konden worden. Na een uur had de brandweer de brand onder controle. De twee andere stallen van het bedrijf, ook met elk 15.000 dieren, werden wel gespaard. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Foto ANP

Op het gemengde bedrijf van Maatschap Barendregt stapelen Leen Barendregt (op vorkheftruck) en de bedrijfsleider melkvee Jannes Smit 3000 pakketjes tarwestro. Het stro wordt door de Groninger gebruikt als voer voor het jongvee of gehakseld zodat het in de ligboxen kan. Meer dan 20.000 pakjes zijn bestemd voor de handel. Een hectare levert circa 275 pakjes op en de prijzen zijn volgens Barendregt gunstig. In totaal verbouwt Barendregt op 200 hectare. Op 95 hectare teelt Barendregt wintertarwe. Daarnaast melkt hij 50 koeien. Foto Roelof Stroetinga

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.