Pluimveehouderij

Achtergrond 229 x bekeken

Veel schade aan landbouw door orkaan Taiwan

De orkaan Morakot heeft in Taiwan zeker 500 mensen het leven gekost en honderden miljoenen zo niet miljarden euro’s schade berokkend aan de landbouw.

Dat heeft president Ma Jingyou bekendgemaakt tegenover lokale media. De meeste doden vielen te betreuren in het dorp Shiao Lin, nabij de zuidelijke havenstad Kaohsiung. De Taiwanese strijdkrachten stuurden helikopters om 14.000 inwoners te evacueren maar circa 400 mensen zijn waarschijnlijk levend begraven door een modderstroom.

Ma citeert wat betreft de verliezen voor de landbouw een berekening van de landbouwraad. Die komt uit op tenminste 208 miljoen euro schade (9,8 miljard New Taiwan Dollar). Alleen orkaan Herb veroorzaakte ooit, in 1996, meer schade.Het is volgens Ma mogelijk dat de schade uiteindelijk in de miljarden zal lopen. Morakot veroorzaakte namelijk ook modderstromen. De belangrijkste schade is geregistreerd in de bananenteelt, waar 5649 hectare is vernietigd door rukwinden en overstromingen.

In totaal is 62.574 hectare landbouwgrond verloren gegaan, aldus Ma. Taiwan verbouwt ook veel rijst, zomertarwe en tropische vruchten voor met name de Japanse markt. Niet minder dan 118.143 biggen, 5,7 miljoen kippen en ruim een miljoen eenden zijn gedood door de storm.

Of registreer je om te kunnen reageren.