Pluimveehouderij

Achtergrond 204 x bekeken

Leghennenstallen blinken uit in lage uitstoot

De uitstoot van ammoniak uit dierenstallen is in veel gevallen nog te hoog, maar stallen voor legkippen steken gunstig af bij de rest.

Dit blijkt uit een onderzoek over 2008 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS hanteerde als richtsnoer de wettelijke eisen voor de uitstoot van ammoniak die op 1 januari 2010 voor de meeste stallen van kracht worden.

De stallen voor legkippen doen het goed vergeleken met de rest van de veehouderijsectoren. Twee derde van de legkippen werd in zogeheten emissiearme stallen gehouden. Maar de meeste vleeskuikens, vleesvarkens en zeugen zaten in 2008 nog in stallen die te veel ammoniak uitstoten. Bij melkkoeien blijven de huidige stallen toegestaan. Alleen bij nieuwe traditionele stallen is een zomerse weidegang verplicht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.