Pluimveehouderij

Achtergrond

Economisch signaal stuwt beurskoersen agribusiness

De beursgenoteerde bedrijven in de agrarische sector profiteerden in de afgelopen week van een gunstig economisch rapport in Amerika.

De economie zou zich volgens de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (FED) op het randje van herstel bevinden. Beleggers en analisten zien hierin een signaal dat de vraag naar onder meer vlees en granen in de komende maanden zal aantrekken.

Voor de vleesbedrijven was er nog meer goed nieuws. Pluimveevleesconcern Sanderson Farms presenteerde kwartaalcijfers die beter waren dan vooraf door analisten voorspeld. De voerkosten vielen lager uit, terwijl de afzetprijzen voor pluimveevlees hoger waren. Desondanks zijn de vooruitzichten voor de pluimveevleesbedrijven nog niet echt rooskleurig, want vooralsnog wordt rekening gehouden met een aanhoudend zwakke vraag naar dit vlees.

De producenten van landbouwmachines lieten in eerste instantie ook flinke koersstijgingen noteren. Woensdag leverden deze bedrijven echter weer iets van het gewonnen terrein in. Het Amerikaanse ministerie van handel publiceerde een rapport waaruit bleek dat het aantal orders voor trekkers en werktuigen in de maand juli is gedaald. Deze tegenvaller resulteerde voor Agco, Case New Holland en John Deere in koersdalingen van 1 tot ruim 2,5 procent.

Het Duitse suikerconcern Südzucker laat voor de zesde achtereenvolgende week een dalende koers noteren. In de eerste helft van dit jaar steeg de beurswaarde van het suikerconcern met dan 40 procent. Inmiddels is deze koerswinst geslonken tot minder dan 25 procent. Begin deze week zorgden winstnemingen van speculanten op de suikermarkt voor dalende prijzen, maar later in de week trokken de suikerprijzen op de termijnmarkt verder aan.

Al met al steeg de AgD-index van 25 agribusinessbedrijven met 1,1 procent. Het aantal dalers bleef beperkt tot drie stuks.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.