Pluimveehouderij

Achtergrond

Aanzoek van 70 meter

De Duitse boerenzoon Markus Schmidt (27) uit Petting in Zuid-Duitsland, heeft op geheel eigen wijze zijn vriendin Corinna Pesl ten huwelijk gevraagd.

Met 150 balen stro schreef hij zijn huwelijksaanzoek levensgroot op het land. De volgende ochtend vroeg hij haar eerst op traditionele wijze ten huwelijk, vervolgens liet Markus haar zijn aanzoek in stro door het raam zien. Zijn vriendin zag de 70 meter lange romantische boodschap vanuit haar slaapkamerraam en zei direct ’ja’. ANP

De Japanse prins Akishino zet een Uilebaard op de foto in het Nederlands Pluimveemuseum in Barneveld. De Uilebaard was een van de twintig erkende Oud-Hollandse hoenderrassen die hij er te zien kreeg. Akishino is erg geïnteresseerd in pluimvee en promoveerde als ornitholoog (vogelkundige) in 1996 in Oxford op onderzoek naar de domesticatie van de kip. Hij is tot donderdag in Nederland om stil te staan bij het 400-jarige bestaan van de handelsbetrekkingen met ons land. Zijn bezoek aan Barneveld behoorde niet tot zijn werkbezoek. Foto Nederlands Pluimveemuseum

De gevallen aardappelen worden door Jacco Speelman uit het Drentse Beilen terug op de hoop gegooid. De voormalers van het ras Senesta zijn bestemd voor Avebe. ”Afgelopen zaterdag hebben we 4 hectare aardappelen gerooid. De gemidelde opbrengst was 40 ton per hectare”, zegt Speelman. De kwaliteit van de aardappelen wordt door Speelman als goed bestempeld. Van de droogte heeft hij geen last gehad. ”Misschien op een paar van mijn andere akkers, maar hier niet.” Foto Geert Marissen

Biologische maisteelt op veen en niet scheuren van de graszode gaan nog niet goed samen, bleek gisteren bij een praktijkdemonstratie in het Utrechtse Wilnis. De stengels worden maximaal 1,30 meter en vormen geen of nauwelijks kolven. Minimale grondbewerking pakt wel goed uit bij de gangbare maisteelt op veen. ”Dat systeem is zo goed als praktijkrijp”, zegt onderzoeker Udo Prins van het Louis Bolk Instituut. ”In de biologische teelt mag echter niet worden gespoten en is de concurrentie met gras nog een groot probleem.” Foto Vincent Boon

Bezoekers van de Formule 1-races afgelopen weekeinde in Valencia betasten de ecoF3, ’s werelds eerste racebolide gemaakt van groente. De regels van de internationale racekampioenschappen maken deelname van de wagen niet mogelijk. Vooral het gebruik van biodiesel uit groente- en chocoladeresten vallen buiten de reglementen. De makers van de auto van de Britse universiteit van Warwick hopen dat volgend jaar de regels worden aangepast. De racewagen kan 230 kilometer per uur halen, maar is getest tot snelheden tot 100 kilometer per uur. Ze hopen dat de Formule 1-teams door de ecoF3 gaan inzien dat ze moeten verduurzamen en dat het gebruik van hernieuwbare grondstoffen daarvoor een mogelijkheid is. Teams als McLaren en Ferrari maken volgens de onderzoekers te weinig gebruik van duurzame producten. De wagen mist het vermogen om serieus deel te nemen aan de Formule 1.Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.