Pluimveehouderij

Achtergrond 171 x bekeken

Week 30: vrije kuikenprijs duikelt

De kuikenmarkt kenmerkt zich door een iets minder ogende afzet van kuikenvlees bij een niet veel kleiner geworden kuikenaanbod. Dit vertaalde zich deze week in een duikeling van de vrije kuikenprijzen. Zowel de notering van de lichte kuikens als van de zware kuikens daalde maar liefst €0,04/kg naar €0,81-0,83. De basiscontractprijs voor levering volgende week handhaafde zich nog op het peil van €0,745/kg.

Vakanties en reclameacties

De markt van kuikenvlees staat duidelijk in het teken van de lopende vakanties. De vraag naar vers en bevroren kuikenproduct was de laatste tijd bijzonder goed, maar zou nu qua volume op een wat lager niveau liggen, waarbij men overigens best nog redelijk tevreden is.

De vraag naar kuikenfilet en enkele andere kuikendelen bijvoorbeeld is nog wel redelijk, vooral ook doordat enkele retailers opnieuw reclameacties houden. Albert Heijn startte daar begin van de week al mee en verwacht wordt dat C1000 aan het eind van deze week zal volgen. Dit is wel goed om wat extra product weg te werken, maar de hoofdprijs wordt hier uiteraard niet betaald.

Ook de afzet van diepgevroren kuikenproducten, zoals kuikenbouten, loopt iets minder goed. De vraag is er nog wel, maar hier zit ook een lichte druk op de prijs.

Weer wat voorraadvorming

Vanwege de wat licht afnemende vraag naar kuikenvlees lijken de voorraden weer wat toe te nemen. Dat is overigens niks bijzonders voor de tijd van het jaar.

De kuikenmarkt oogde de laatste tijd redelijk in balans. Het kuikenaanbod was wel behoorlijk ruim, maar dat werd volledig gecompenseerd door de uitstekende vraag naar kuikenvlees. Nu oogt het beeld op de kuikenmarkt toch wat anders, enerzijds vanwege de vakantie waardoor de vraag naar kuikenvlees dus wat getemperd is, maar anderzijds ook doordat het kuikenaanbod niet echt veel kleiner is geworden.

In België bijvoorbeeld was dinsdag een nationale feestdag en werd er niet geslacht. Dat betekent dat het aanbod van kuikenvlees vanaf het midden van de week sterk is opgelopen en dan is er al snel te veel kuikenproduct beschikbaar.

Bron: PVE

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.