Pluimveehouderij

Achtergrond 205 x bekeken 1 reactie

NVP vreest onderschatting bedrijfsplan

Intensieve veehouders denken te makkelijk over het bedrijfsplan dat ze op moeten stellen om tot 2013 uitstel op de nieuwe milieueisen te krijgen.

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) vreest dat veel ondernemers het plan onderschatten. ”Veel pluimveehouders zullen zich pas realiseren hoe urgent en penibel de zaak is als de brief van de gemeente in de bus valt”, voorspelt NVP-bestuurslid Harry Ketels.

Ketels vreest dat veel bedrijven niet aan de strengere eisen kunnen voldoen. Hij maakt zich vooral zorgen om de bedrijven met een grondhuisvestingssysteem en de vermeerderingsbedrijven.

”Die bedrijven worden dubbel gepakt. Juist deze categorie ­bedrijven hebben een hoge fijnstofemissie”, legt hij uit. ”Als het een bedrijf betreft dat door wil gaan, heeft het een probleem. Er zijn nog een boel onzekerheden en dat zal tijd nodig hebben.”

Luchtwassers

Ketels wijst er op dat voor veel grondhuisvestingssystemen geen geschikte luchtwassers bestaan en dat ook andere stallen alleen met een enkelvoudige luchtwasser kunnen werken.

”Nog los van deze problematiek komt het financiële plaatje om de hoek kijken. Kan de ondernemer het rondkrijgen, wil hij nog doorgaan of stoppen of weet hij het nog niet? Toch zal het bedrijfsplan voor 1 januari ingevuld moeten worden. Let wel, dit plan zal keihard zijn.”

De vakbond is dan ook van mening dat minister Jacqueline Cramer van Vrom te hard van stapel loopt. ”Wij hebben meer zaken om mee rekening te houden dan alleen ammoniak, nog los van de vraag of het financieel verantwoord is.”

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan de Haan

    Goed opgemerkt door de NVP !
    Maar waarschijnlijk zullen de pluimvee ( varkens ook) wel weer worden gebruikt als wisselgeld door de LTO om de rundveehouders buiten schot te laten. Schijt maar raak voor een knaak met dat rundvee, of hoe heet die loterij ook al weer ??? SCHIJT JE RIJK ?

Of registreer je om te kunnen reageren.