Pluimveehouderij

Achtergrond 385 x bekeken 1 reactie

Minder salmonella in pluimveevoermonsters

Het percentage pluimveevoermonsters dat positief test op salmonella is in 2008 licht gedaald. Ook bij voedermiddelen wordt minder vaak salmonella geconstateerd.

Dat blijkt uit monitoring van het Productschap Diervoeder (PDV).

Uit de monitoring blijkt dat er geen diervoeders of voedermiddelen, de grondstoffen voor voeders, zijn die salmonellakritisch zijn. De grens ligt op een besmettingspercentage van 3 procent en sinds drie jaar bevinden alle voedermiddelen zich daar onder. Voor mengvoer gold dat al langer.
In 2008 werd bij 0,2 procent van de aangeleverde pluimveevoeders salmonella geconstateerd. Pluimveevoer scoort hiermee beter dan rundvee- en varkensvoer met besmettingspercentages van relatief 0,5 en 0,3 procent. Het was voor het eerst in enkele jaren dat deze percentages stegen.
Overigens scoren niet alle pluimveevoeders even goed. Bij topfok- en vleeskalkoenenvoer werd een sterke stijging geconstateerd. Het PDV wijst er echter op dat dit ook komt door een laag aantal aangeleverde monsters. Positieve uitslagen hebben daardoor een relatief grote invloed.
Volgens het productschap voldoen mengvoerproducenten steeds beter aan de verplichting om gevonden salmonellastammen te typeren. Hieruit blijkt dat het percentage besmettingen met voor de mens gevaarlijke serotypen in pluimveevoer van 20 procent in 2007 is gedaald tot 13,3 procent. In voedermiddelen daalde het aandeel van gevaarlijke serotypen van 17 naar 6 procent.
Naar aanleiding van de monitoring adviseert het PDV de huidige regels te handhaven. Extra aandacht moet gaan naar de salmonella-incidentie in Argentijns sojaschroot, dat maar net onder de kritische grens kwam, en naar varkens- en rundveevoer.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    k.i.s.s.

    Maar 0,2% is nog steeds 2 kg per ton gemiddeld je zult het maar weer in je voer hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.