Pluimveehouderij

Achtergrond

Regionaal biologisch legvoer mogelijk

Exotische grondstoffen in biologisch legvoer zijn goed te vervangen door andere eiwitrijke grondstoffen.

Ook energierijke grondstoffen kunnen regionaal geteeld worden, blijkt uit onderzoek van de Animal Sciences Group (ASG).

In 2012 moet biologisch voer volgens EU-richtlijnen uit 100 procent biologische grondstoffen bestaan. Grondstoffen als soja en sesam uit derde landen zijn niet gewenst vanwege het energieverbruik voor transport en het ontbreken van een gesloten kringloop.

ASG bekeek de mogelijkheden om deze te vervangen door veldbonen, erwten en lupinen. Daarbij werd geen sesam in het voer gebruikt en een beperkt aandeel soja uit Zuid-Europa.

De onderzoekers concluderen dat alle drie de grondstoffen geschikt zijn, hoewel bij veldbonen de uitval het laagst is en de conditie van het verenkleed het hoogst. Erwten zorgen voor een hogere vuilschaligheid.

Behalve eiwitrijke grondstoffen zijn ook regionale energierijke grondstoffen als gerst, triticale, rogge en tarwe onderzocht. In proeven gaf geen van de voeders slechte resultaten met betrekking tot uitval en productie. De onderzoekers concluderen daarom dat alle grondstoffen in aanmerking komen. Gerst en triticale in het voer bleken het gunstigst voor de eierproductie, tarwe scoorde het slechtst.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.