Pluimveehouderij

Achtergrond 207 x bekeken 2 reacties

PPE dringt aan op lager VWA-tarief slachterijen

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) wil er bij het ministerie van LNV op aandringen om de VWA-tarieven niet te verhogen, zoals voorgenomen. De sectorcommissie van het PPE spreekt daar donderdag over.

Het productschap baseert zich op een LEI-rapport dat aantoont dan de keuringskosten in Nederland hoger zijn dan in omringende landen. De overheid zou daarom een onderzoek moeten doen naar een verbetering van de efficiëntie van de VWA, vindt het PPE.

De VWA verhoogt haar tarieven per 1 juli met 20 procent. Het productschap heeft onderzoeksinstituut LEI daarom laten uitzoeken hoe de Nederlandse keuringskosten in pluimveeslachterijen zich verhouden tot die in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Uit dit onderzoek blijkt dat de kosten per kuiken in Nederland het hoogst zijn, twee keer zo hoog als in het VK.

De grote verschillen komen vooral voort uit verschillende dierenartsentarieven. Volgens het LEI-onderzoek was het uurtarief van een VWA-dierenarts in 2008 bijna 90 euro, terwijl in andere landen ongeveer de helft wordt gerekend. Bij een verhoging van de VWA-tarieven neemt dit verschil verder toe. Het PPE stelt dat dit het gelijke speelveld aantast. Bovendien is het serviceniveau van de VWA volgens het schap niet hoog genoeg om de hoge tarieven te verantwoorden.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    john

    Bijzonder dat het PPE zich laat gebruiken voor dit soort uitspraken. Wat vindt de kapper van de tarieven van de VWA?

  • no-profile-image

    boer peters

    per definitie moeten alle tarieven van de VWA gehalveerd worden. ik wil geen autoriteit en betaal wel met een paar sigaren uit eigen doos. Overigens vindt ik dat varkens tot in china moeten getransporteerd kunnen worden. Dierenwelzijn is geen item meer als er krisis is.

Of registreer je om te kunnen reageren.