Pluimveehouderij

Achtergrond 276 x bekeken

Franse productie foie gras blijft stabiel

De productie van foie gras in Frankrijk is vorig jaar uitgekomen rond de 20.000 ton.

Dat is ongeveer evenveel als in 2007, een jaar waarin de productie wel flink toenam. Om aan de dalende vraag naar dit luxe product het hoofd te bieden, heeft de branche-organisatie Cifog de producenten opgeroepen zichzelf dit jaar de nodige beperkingen op te leggen.
Van de hele wereldproductie aan eenden- en ganzenleverpastei komt 80 procent uit Frankrijk. Hongarije (2.600 ton) en Bulgarije (2.000 ton) zijn de andere grote producenten.

De meeste pastei uit deze landen gaat in ruwe vorm naar Frankrijk om daar door specialisten verder verwerkt te worden. Verreweg de meeste foie gras is nog altijd afkomstig van eenden hoewel het aandeel ganzenleverpastei de laatste jaren wel iets is toegenomen.
Een kleine driekwart van de Franse productie wordt ook in eigen land afgezet. Dat gebeurt vooral rond de Kerstdagen en feestelijke gelegenheden. Fransen eten gemiddeld 300 gram foie gras per persoon, ruim twee keer zo veel als begin jaren negentig.

Export

Frankrijk exporteerde vorig jaar 4.700 ton, 13 procent minder dan in 2007. Daarmee is aan tien jaar onophoudelijke groei van de export abrupt een einde gekomen. Dat komt vooral door een sterk gedaalde vraag in het zwaar door de crisis getroffen Spanje. Die grootste buitenlandse afnemer kwam vorig jaar tot 890 ton, 250 ton minder dan in 2007. Verder is ook de uitvoer naar Japan en de Verenigde Staten, andere bekende liefhebbers van het Franse fijn-product, flink ingezakt.

Cifog, dat als een kloek over de sector waakt, verwacht dat de marktgroei voorlopig tot het verleden behoort. De organisatie heeft de producenten daarom opgeroepen wat minder actief te zijn om zo de prijs op een aanvaardbaar niveau te kunnen houden.
Afgelopen jaar lag die prijs af-fabrikant op iets meer dan 24 euro per kilo. Dat bedrag is al zes jaar lang gestaag toegenomen en Cifog probeert dat koste wat het kost zo te houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.