Pluimveehouderij

Achtergrond 239 x bekeken

Duitsland wil corridor kalkoenen niet beloven

Het Duitse ministerie wil niet bij voorbaat afspraken maken over een corridor voor Nederlandse kalkoenen bij een besmettelijke dierziekte.

Dat blijkt uit overleg tussen het ministerie van LNV en het Duitse ministerie.

Uit gesprekken tussen de hoogste veterinair van LNV, Peter de Leeuw, en zijn Duitse collega bleek dat de Duitse overheid geen toezeggingen op voorhand wil doen. Het Duitse ministerie wil bij een eventuele uitbraak een actuele risicoafweging maken om afhankelijk van de situatie een corridor in te stellen.

De kalkoenensector pleit sinds de sluiting van de laatste Nederlandse kalkoenenslachterij in 2005 voor een corridor, het niet geheel sluiten van de grenzen. Het gaat dan vooral om het exporteren van kalkoenen tijdens een vogelpestperiode. Kalkoenen kunnen alleen in Duitsland geslacht worden en een vervoersverbod kan dus grote gevolgen hebben voor het welzijn van kalkoenen.

De Duitse slachterijen hebben eerder al schriftelijk toegezegd Nederlandse kalkoenen te willen slachten tijdens een uitbraak. Dit was een voorwaarde voor LNV om met het Duitse ministerie in gesprek te gaan om de corridor te formaliseren. Al sinds 2006 is tussen beide ministeries over de corridor gesproken.

Overheidsafspraken

Theo Coumans, voorzitter van de kring kalkoenenhouders van de Nederlandse Organisatie Pluimveehouders (NOP), maakt zich geen grote zorgen over het uitblijven van afspraken tussen de ministeries. "Het is logisch dat er nu geen corridor vastgelegd wordt, je moet eerst weten waar een uitbraak is om te weten hoe de corridor moet lopen. We hebben met de slachterijen afgesproken dat ze blijven slachten tijdens een uitbraak. Dat is toch het belangrijkste."

Een woordvoerder van het ministerie van LNV stelt echter dat overheidsafspraken wel degelijk veel invloed kunnen hebben. "De slachterijen bepalen niet of transporten toegestaan zijn, dat doet de overheid. Een slachterij kan wel roepen dat ze Nederlandse kalkoenen willen slachten, maar bij een vervoersverbod kunnen de kalkoenen er niet komen."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.