Pluimveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Weer nieuwe gevallen NCD bij duiven

Het Centraal Veterinair Instituut heeft twee gevallen van pseudovogelpest Newcastle Disease (NCD) bij duiven bevestigd.

Het gaat om sierduiven in het Gelderse Doorwerth en postduiven in Oostburg in Zeeuws-Vlaanderen. De sierduiven zijn van het beschermde ras Gelderse Slenk en mogen niet geruimd worden. Bovendien bevonden zich bij beide locaties geen bedrijfsmatige pluimveehouders binnen een straal van een kilometer.

Het ministerie van LNV heeft daarom besloten om het overlevende pluimvee niet te ruimen maar om de besmetting uit te zieken. Binnen enkele kilometers van beide locaties zijn wel professionele pluimveehouders.

De adviescommissie gezondheidszorg van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) noemt de huidige situatie rondom NCD zorgelijk. Deskundigen vergelijken de situatie op dit moment met de situatie die aan de NCD-uitbraak in 1992 voorafging. Het PPE roept dan ook op tot extra voorzichtigheid. Pluimveehouders worden geadviseerd om zeer zorgvuldig te vaccineren en bij twijfel een dierenarts in te schakelen. Ook kan een specialistenteam van de AID ingeschakeld worden.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Pieter

    Nou kip, je lijkt te praten zonder kop! We hebben hier te maken met rasadel, een zeer oud Nederlands vliegduivenras. Cultuurhistorische waarde gaat boven intensieve pluimveehouderij. Bovendien lost afmaken niets op zolang de duiven netjes in het hok blijven. Ten slotte kunnen we ons afvragen of juist die intensieve pluimveehouderij mogelijk de veroorzaker is van al die ellendige ziektes.

  • no-profile-image

    kip

    dan zullen die duiven toch wel over megastallen zijn gevlogen want daar begint toch alle elende, ook voor deze duiven geld afmaken die handel

Of registreer je om te kunnen reageren.