Pluimveehouderij

Achtergrond 1163 x bekeken

Veehouder werkt aan derogatie

Melkveehouder Jan Veld egaliseert een maisperceel bij zijn bedrijf in het Overijsselse Lutten-Oever.

Het is inmiddels met gras ingezaaid. Door het mooie weer kan vlot worden gewerkt. Veld moest opnieuw inzaaien om aan de derogatie-eis van 70 procent grasland te voldoen. Gold deze eis niet, dan was het maisland gebleven. "Ik heb te veel koeien voor de grond die ik heb", zegt Veld. Foto Ruben Meijerink

In het hele land wordt volop mest uitgereden, zoals hier in Groningen. Mestdistributeurs kunnen nog niet zeggen of ze dit voorjaar minder mest uit zullen rijden dan vorig jaar. Door de vele neerslag heeft het uitrijden van drijfmest geruime tijd stil gelegen. Loonwerkersorganisatie Cumela heeft nog geen alarmerende berichten ontvangen van distributeurs die voorzien dat ze de mest niet op tijd uit kunnen rijden. "Dit voorjaar benadrukt wel hoe krap het wordt als er straks in het najaar geen mest meer uitgereden mag worden. Alle mest moet in het vierde nitraatactieprogramma in het voorjaar worden uitgereden", aldus Hans Verkerk van Cumela. Foto Koos van der Spek

Zo’n dertigduizend slachtkuikenmoederdieren worden losgelaten in de nieuwe stal van Cor en Bertha Reurink. De familie Reurink voerde de afgelopen negen jaar een bedrijf elders in de Gelderse gemeente Oldebroek op het oude opfokbedrijf van Hubbard. In het kader van de reconstructie moesten ze daar weg. Er is een nieuwe stal gebouwd in Noordeinde bij enkele stallen die ze daar al hadden. Foto Ruud Ploeg

Akkerbouwer Daniël en zoon Tjerk (op de foto) Edzes uit het Groningse Sappemeer poten ongeveer 18 hectare zetmeelaardappelen voor Avebe. "Het land is lekker warm", zegt Edzes senior. "Het wordt nu ook wel tijd dat de aardappelen de grond in komen. Vanaf 1 april willen telers van fabriekers zo snel mogelijk hun uitgangsmateriaal poten", vertelt Edzes. Mits de omstandigheden het toestaan, natuurlijk. "Het is nu ideaal pootweer. Eerder niet, omdat het land lang nat bleef na de hoosbuien in maart." Dit heeft ook het zaaien van zomergerst vertraagd. "Iets later is geen ramp, maar je wilt eventueel slecht weer in augustus en september het liefst voor zijn." Foto Dennis Beek

Aansluitend op de presentatie van de jaarcijfers van The Greenery was er ook een rondleiding door de gesloten kas van Prominent. Foto Roel Dijkstra

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.