Pluimveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Quality Time-stal wint opnieuw innovatieprijs

Het stalconcept Quality Time-stal heeft op 1 april 2009 de innovatieprijs ’Kip van Columbus’ gewonnen.

De prijs – een kunstwerk - werd uitgereikt op de pluimvee-innovatiedag van Dutch Poultry Centre en Eggnovation Center Holland in Lent (Gld). De ’Kip van Columbus’ is de tweede innovatieprijs voor de Quality Time-stal. Vorig najaar kreeg vermeerderaar Gerrit van de Berg de ForFarmers Innovatieprijs voor dit nieuwe stalconcept. Op de pluimvee-innovatiedag waren 130 mensen afgekomen.

Juryoordeel over Quality Time-stal

De jury hechtte veel waarde aan de aspecten duurzaamheid en dierenwelzijn van het innovatieve stalconcept Quality Time voor vleeskuikenouderdieren. De jury bestond uit voorzitter dr. Gaston Sporre (voorzitter van de Kamer van Koophandel Oost-Nederland), Paul Buisman (product manager bij Moba in Barneveld) en prof.dr.ir. Ruud Huirne (algemeen directeur van de Social Sciences Group van Wageningen UR).

Eerste Quality Time-stal

De Quality Time-stal is bedacht door ASG-onderzoeker Rick van Emous. Het concept behelst het gedurende een deel van de dag gescheiden houden van hanen en hennen. Pas in de namiddag mogen hanen en hennen bij elkaar. Het doel hiervan is om meer geslaagde paringen te krijgen en zo het bevuchtingspercentage van de broedeieren te verhogen. Vermeerderaar Gerrit van de Berg uit Ane (Ov) heeft, als eerste, half maart een Quality Time-stal in gebruik genomen. Vooralsnog wordt het Quality Time-concept in de ene helft van de stal toegepast. In de andere helft worden de dieren traditioneel gehouden, zodat ASG vergelijkend onderzoek in de stal kan doen.

Bronzen kip en keramische eischaal

Van Emous en Van de Berg kregen een ’Kip van Columbus’, vervaardigd door kunstenares Caroline van Ockenburg uit Hengelo (Ov). Het kunstwerk - een kip van brons en een keramische (ei)schaal die in elkaar overlopen – rust op een gepolijste steen. „Want voor innovaties moet een goede basis zijn”, aldus de kunstenares.

Drie nominaties

Naast de Quality Time-stal waren ook genomineerd de biologische kipproducten van leveranciersvereniging Biomeerwaardekip en het vleesbewerkingsysteem Flavor-Jet van Equimex in Ede, dat tijdens de International Poultry Exhibition in Atlanta (VS) in januari is geïntroduceerd.

Fotoreportages boerderij.nl/pluimveehouderij

Quality Time-stal geopend
Eerste Quality Time-stal bijna klaar

Foto

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aalt

  wie heeft deze stal gemonteerd?

 • no-profile-image

  Ferdinand

  Dat kan niet missen, Agrotechniek uit Hoogeveen

 • no-profile-image

  Peter Markert

  De FlavorJet website is veranderd naar http://www.flavorjet.org

Of registreer je om te kunnen reageren.