Pluimveehouderij

Achtergrond 23 reacties

Einde BMC Moerdijk dreigt

De pluimveemestverbrandingscentrale BMC Moerdijk kampt met een tekort aan mest. De biomassacentrale stopt als het aanbod niet toeneemt, vreest manager Freddy Meesters.

Er wordt te weinig mest van goede kwaliteit aangeleverd waardoor de centrale ongeveer de helft van de tijd stilligt. ”Het probleem is groot en er is echt een trendbreuk nodig om dit om te draaien”, aldus Meesters.

Te veel mest die aangeleverd wordt is van onvoldoende kwaliteit, vaak omdat het te nat is. ”Dit was met name in de winter een probleem omdat pluimveehouders de mest niet droog genoeg kregen. In de laatste anderhalve maand verbetert de kwaliteit wel, maar er blijft een tekort.”

Meesters hoopt dan ook dat meer pluimveehouders hun mest aan de BMC gaan leveren. ”Nu is ongeveer een kwart tot eenderde van de sector bij ons aangesloten, de rest moeten we dus nog interesseren. Het moet echt verbeteren, anders houden we het niet vol.” Hoe lang de centrale het onder de huidige omstandigheden nog uithoudt, zegt Meesters niet aan te kunnen geven.

BMC Moerdijk is vorig jaar, na tien jaar ontwikkeling, in gebruik genomen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  De mesthandelaren spelen een vuil spel.Voor dat dep in bedrijf was verdienden ze goud over de ruggen van de kippenboeren.Nu willen ze mest voor minder als 5 euro per ton bijbetaling.Hoe valt dit te rijmen?Het enige wat ze hopen is dat de fabriek failliet gaat en dan de prijs weer torenhoog op gaan trekken.Het is te hopen dat alle aangesloten pluimveehouders de tonnage leveren die ze aangemeld hebben.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Mesthandelaar Oosten, marges berekent in euro of marge berekent in percentage. Net als met de BTW, betaal je 6% over 10 euro per kub of over 25.

 • no-profile-image

  klaas kip

  Dat de BMC centrale in de problemen komt met de aan voer van kwalitatief goede mest is
  erg jammer het is een geweldig project om de mest markt te ontlasten ik vraag me af of de overschot wel zogroot is als men ons wilde doen geloven de handel is de greep verloren ze kunnen
  zich niet verschuilen achter een over schot maar dit even terzijde; dat de centrale de goede mest niet krijgt van de pluimveehouders die hier jaren geleden in hebben geïnvesteerd om het mest probleem op hun eigen bedrijf dragelijker te maken is de schuld van de organisatie DEP, door de halsstarrige houding dat iedereen gelijk was.
  We hebben als producent van 80+mest meerdere keren naar voren gebracht dat men onze mest hard nodig hadden voor de verbranding dus dat deze tegen een gunstiger tarief geleverd kon worden, misschien later was het antwoord. Men heeft te veel naar de financiële kant van het toen gunstige tarief gekeken en niet naar de technische kant van de verbranding dan had men geweten dat droge mest meer verbrandings waarde heeft dan half droge .
  De meeste nadrogers hebben een afspraak met korrellaars die deze mest afzetten over de helle wereld en dit vaak al vele jaren dus wij hebben er al die tijd voor gezorgd dat er niet nog meer mest op de Nederlandse markt was dus je mag blij zijn dat wij lang geleden al in droging hebben geïnvesteerd dit heeft Julie de afwachters ook geld op geleverd.
  Je kan deze pluimveehouders nu niet verwijten dat ze hun afspraken met deze afnemers na komen dat dit goed koper is dan bij BMC is de beloning van het investeren in een vroeg stadium.
  Ik vind het overigens raar dat men nu het probleem bij de leveranciers legt terwijl ze 10 jaar lang hadden kunnen onderzoeken wat voor soort mest er geleverd zou worden volgens mij is dit nooit onderzocht dan had je geweten dat de mest te nat was en ieder mens weet water brand niet.
  Pluimveehouders zijn ook naïef iedereen weet dat je niet een jaar rond alleen met voordroging 50% kan halen dus je had hier al 10 jaar aan kunnen werken.
  De coöperatie zoals men zich graag noemt kan naar mijn inzien het probleem van nadrogen coöperatief oplossen bouw gewoon een grote heli droog zolder in de centrale er is immers genoeg warmte aanwezig je kan de mest precies op maat maken zoals je hem hebben wild een jaar rond.
  Je kan mogelijk de kennis die de pluimveehouders van 80+ mest hebben van nadrogen hierbij gebruiken , want let op mest drogen gaat ook gepaard met de nodige kennis van zaken.
  Dus los het probleem op en geef niet de schuld aan de voorlopers.

 • no-profile-image

  Pluimveehouder

  Ik ben zelf ook een vrije pluimveehouder maar zie wel het belang in van DEP, DEP draaiende houden heeft niks met solidariteit te maken maar met het laag houden van mijn mestafzetkosten ook op de langere termijn dus ook die van Dick Advocaat of heeft die meer verstand van voetballen.

 • no-profile-image

  johnvankessel@hetnet.nl

  volgend jaar mag er weer 15 % minder mest op onze landerijen dan staan alle pluimveehouders weer in de rij om te mogen leveren. iedereen betaald zich dan scheel niet alleen de pluimveehouders en varkenshouders maar ook weer de rundveehouders. Het wordt tijd dat wij als landbouw nederland zorgen voor efficiente benutting en verwerking van mest. pluimveemest kan dus prima verbrand worden. Door alle pluimveemest te verbranden komt er weer ruimte voor varkens en rundveemest waardoor de prijs volgend jaar ook weer redelijk is. Nu alle agrariers een kleine mestheffing opleggen voor een extra bmc moerdijk scheelt ons veel kosten in 2010 en daarna. Misschien zelfs eindelijk een mestgebrek in nederland.

 • no-profile-image

  joost

  mss is het een idee dat als we met z'n allen een grote pot maken ( varkens-rundvee-kippen-konijnen- houders ect ect )en degene die de droogste mest leveren vrijhouden van betalingen , dan zijn de varkensboeren en rundveehouders erbij gebaat dat er meer ruimte is op het veld/akker , maar zij moeten natuurlijk wel mee betalen in de pot
  de mest wordt dan tegen een redelijk tarief opgehaald en betaald uit deze pot aan de meest goedkope transporteur

 • no-profile-image

  Pluimveehouder

  Laten we nou eindelijk eens verstandig worden met z'n allen en er voor zorgen dat DEP blijft draaien eventueel via een heffing voor alle mestproducenten met een overschot.

 • no-profile-image

  Mest

  Na Helmond de BMC naar de donder. In Afrika wordt de gedroogde koeienvlaai gebruikt om op te stoken.
  En in het innovatieve en van geldvergeven Nederland dreigt de 2e mestfabriek op de fles te gaan?
  Stop bio in je mond, maar niet in de tank van jouw tractor. Zo wijs zijn we al. Maar ook door schade en schande.
  Een idee voor de BMC. Kan paardemest niet worden gebruikt om de kachel flink op te porren.
  Lukt het dan graag de beloning naar mij. Om in bancaire beloningsniveau's te denken dacht ik aan een bonus van € 100.000 exclusief BTW. Dat is veel goedkoper dan failliet gaan.

 • no-profile-image

  binnenvaart

  Moerdijk ligt aan de haven. Aanvoer via schip scheelt al snel €8,- / ton. Stel dat je de helft (noord en oost Ned.) met duwbakken aanvoert scheelt het al snel €1.600.000,-/jaar. Is ook nog beter voor milieu/imago! Als ik mag varen hoef ik die ton van die paardeboer niet te hebben.......

 • no-profile-image

  leo

  een oud gezegde, n ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen is hier niet van toepassing. het was te voorzien dat bmc het zelfde lot onder gaat als de mestfabriek in helmond.

 • no-profile-image

  Antonio

  Waarom worden er geen andere zaken bijgestookt, zoals hout, koffieschillen e.d.?
  Of is het juist de bedoeling dat BMC op de fles gaat, zodat alle (boeren)investeerders kunnen fluiten naar hun centen en het ding daarna goedkoop een doorstart kan maken als vuilverbranding/multi-fuel-biomassacentrale?

  Ik ben benieuwd, we gaan het meemaken!

 • no-profile-image

  mesthandelaar

  ik zie nogal wat negatieve reacties ten aanzien van mesthandelaren.. hoe kan dat? jullie denken met hoge ophaaltarieven dat we alles in onze zaken stoppen? het maakt ons niets uit of de prijs nou hoog of laag is, de marges blijven het zelfde...

 • no-profile-image

  auke

  Waarom laat de bmc centrale de prijs voor de brandstof niet afstemmen op de markt dus voor ongeveer 5 euro per ton . Als ze net wat onder de markt prijzen gaan zitten dan hebben ze de fabriek zomaar vol te zitten.
  Ook krijgen nu nog steeds geld toe terwijl onze energie centrale hier in Burgum die op aardgas draait veel geld betaald voor zijn brandstog ipv dat zij er geld voor krijgen

 • no-profile-image

  Dick

  Toen de initiatiefnemers hun kacheltje bestelden, was al bekend dat er ook slecht brandbare ouderdierenmest meegestookt moest worden. "Geen probleem" zij de kachelbouwer en hij leverde zijn ketel. Nu, een jaar later, blijkt het toch moeilijker dan de leverancier hun deed geloven. Ik zou zeggen: schakel mij of een van m'n collega's in en val geen vrije pluimveehouders lastig met "solidarieteitsonzin". Haal je gram bij de leverancier van de installatie, die zei immers: alle kippemest wil branden....

 • no-profile-image

  boertje lunteren

  Als deze verwerkingsfabriek kapot zou gaan, zou het doodzonde zijn voor complete nederlandse veehouderij . Er wordt hier een heel vies spelletje gespeeld door overheid,akkerbouwers en handelaren.Ze zijn allemaal als de dood dat er eindelijk een verwerkings methode komt vanuit onze eigen veehouderij die gaat werken en op de duur ONS geld gaat opleveren. Ik denk dat we ons niet moeten laten stoppen door deze lobbys en deze weg moeten blijven volgen . Ik hoop dat er voor de varkenshouderij ook snel zulke industrieen zullen ontsaan zodat we eindelijk eens ons eigen manier van verwerken hebben.

 • no-profile-image

  haantje

  Heren pluimveehouders ,hoe kortzichtig kun je zijn door nu een paar euros te denken besparen,er volgend jaar weer 33 bij te leggen ?
  kortom : leveren die mest!

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  Ben het volkomen eens met Dirk, de handelaren zijn gebaad bij het op de fles gaan van BMC. Helaas zijn er ook voldoende kippenboeren die zich weer zand in de ogen laten strooien. Nu afzetten voor € 5,- per ton is een lekkere kluif. Wanneer BMC failliet gaat betalen we weer gewoon € 36,- per ton bij.
  Wanneer we alle mest bij orgafert onder brengen, kunnen ze daar bepalen waar het heen gaat. Samen kunnen we dan € 10,- per ton bijbetalen en draait de BMC met winst.
  Laten we nu eens leren van het verleden en niet even snel een paar euro's minder willen betalen voor een goede oplossing voor het mest overschot.

  Groeten van een pluimveehouder.

 • no-profile-image

  Gerard

  Als BMC naar de knopen gaat,is het gebeurt met de goedkope mest afzet van de "vrije boeren" die hun mest nu voor max 5 euro afvoeren,dan zijn deze vrije boeren niet meer klaar voor 35 euro per ton.Als men gaat voor de korte temijn winst dan moet u niet aan de DEP leveren,maar wilt u zekerheid en structuele lagere kosten van u mestafzetkosten voor jaren lang dan moet u maar eens overwegen om aan BMC te leveren.

 • no-profile-image

  ab

  geweldig mest hoort op het land, zorg maar dat de normen verdubbellen en dan kan je het bij ons brengen

 • no-profile-image

  jan

  Waarom geen ingedikte en/of gedroogde varkens/rundveemest met hout???

 • no-profile-image

  kip

  De kritiek op de mesthandel is volkomen terecht. Leven ten koste van de gastheer, heet parasiteren. Dat is wat de mesthandel doet. Ik heb 100 ton vrije mest afgezet in duitsland. Koste mij helemaal niets. Diegene die nu nog € 5,- per ton betaald voor export wordt bestolen. Wanneer het naar de BMC gaat is het duidelijk dat de mesthandeld zich verschrikkelijk verrijkt over de rug van de boer.
  Alle mest innitiatieven zijn door de handel getorpedeerd, enkel om hun eigen gewin veilig te stellen.

 • no-profile-image

  BMC lid

  Ik heb lang geprobeert om onze legkippenmest "om te ruilen" voor drogere opfokmest (droge opfokmest, met een veel betere calorische waarde, die nu elders wordt afgezet naar moerdijk te leveren, en dan de minder geschikte (gecontracteerde) mest van Moerdijk elders af zetten) men is daar in Moerdijk wel voor, maar als je het dan wilt afronden met de opfokker, wordt ineens iedereen bang gemaakt (door de mesthandelaren) voor de zogenaamde addertjes onder het gras, en dat dan mestnummers e.d. door elkaar gaan lopen, maar als je alle mest onder de normale relatienummers, en namen van de bedrijven afvoerd, en boer a. de rekening van boer b. betaald, en andersom, hoeft niemand er enig nadeel van te hebben en heb je toch een eerlijke en constructieve oplossing, waar iedereen bij gebaat is. Volgens mij is het voor eenieder (de HELE agrarische sector) uitermate belangrijk dat een fabriek als die van BMC Moerdijk er is, en er blijft, want let wel: Er wordt alleen maar geprobeert om een (zogenaamd) overschot te creëren (door overheid, mesthandel en wie dan ook nog meer), dat er altijd een overschot blijft, waar goud-geld aan wordt verdient over de rug van de producenten. En dat diezelfde producenten (boeren) dat niet in de gaten hebben betreurt mij dan ook zeer!!
  Alleen moet er een wil zijn om hieraan mee te werken, want waar een wil is, is immers ook een weg!!!!!!!
  Wij wachten niet af, maar zoeken door naar een gedegen oplossing. Wellicht kan ook BMC Moerdijk de hand in eigen boezem steken door mee te werken aan een oplossing, en niet alleen leden met minder geschikte mest opzadelen met oncontroleerbare en duistere praktijken, daar vervolgens een gepeperde rekening aan te hangen en vervolgens de mest alsnog voor export af te zetten (kan ook direkt, scheelt alleen min. 25 euro per ton!! Daarbij komt dat er gewezen wordt met de vinger richting producenten, maar in het prille begin werd ons voorgehouden dat ALLE pluimveemest geschikt zou zijn voor verbranding, en omdat wij toen net draaiden(lees: zijn gestart), en geen referentie getallen(ds, calorische waarde enz.) hadden van ons eigen bedrijf en dus moesten rekenen met aannames van Moerdijk, zijn wij min of meer op het verkeerde been gezet en dreigen we nu het kind van de rekening te worden! Het ligt dus niet aan ons, dat wij zouden willen proberen om onder onze leveringsplicht uit te komen (ook wij zijn immers gebaat bij een goede oplossing), maar willen ook NIET worden opgezadeld met problemen cq onkosten die ons niet toekomen!!!

 • no-profile-image

  piet

  Van mij mag de fabriek vandaag nog stoppen.Ik betaal evenveel nu als voordat de fabriek er stond.Mijn mest was voorheen wel van goeie kwaliteit en nu plots niet meer?Ik mag steeds flinke boetes betalen als er weer een vracht is afgekeurd zodat ik dan nog meer kwijt ben als voorheen,dit kan toch niet! Mijn buurman is geen lid en lacht zich te pletter.Gedoemd om te mislukken!!

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.