Pluimveehouderij

Achtergrond 327 x bekeken 2 reacties

Ambassadeur Kazachstan promoot pluimvee-handelsmissie

Mevrouw Mainura S. Murzamadiyeva vertelde de Nederlandse pluimvee-industrie tijdens het DPC Marktcafé over de agrarische potentie en plannen van Kazachstan, het land waarvan zij de ambassadeur in Nederland is.

DPC (Dutch Poultry Centre ) en de Kamer van Koophandel Oost-Nederland organiseren van 1 tot en met 7 november een handelsmissie naar Kazachstan voor bedrijven uit of gericht op de pluimveesector.
De ambassadeur van Kazachstan vertelde onder meer over de sterk groeiende economie van haar land, mede veroorzaakt door de enorme opbrengsten uit de gas- en olievelden, en dat de Kazachstaanse president heeft aangekondigd de pluimveeproductie in het land te willen verdubbelen. Dat moet goed kunnen, want de productie (en consumptie) zijn nu nog laag, maar nemen wel toe. Zo is de productie van pluimveevlees in Kazachstan van 2002 tot 2008 gestegen van 36.800 naar 55.700 ton, alles kuikenvlees. In diezelfde periode steeg de import van pluimveevlees van 48.200 naar 132.600 ton. De consumptie lag in 2005 op ongeveer 4,5 kg pluimveevlees per hoofd van de bevolking (Kazachstan, 66 keer zo groot als Nederland, telt 15,5 miljoen inwoners). De productie van eieren ligt met 150.000 ton (in 2007) ongeveer op een kwart van de Nederlandse productie. De consumptie is ongeveer 140 eieren per hoofd. Volgens dr. ir. Piet Simons, ambassadeur van DPC, liggen er gezien de lage productie en consumptie van pluimveevlees en eieren in Kazachstan volop mogelijkheden om de pluimvee-industrie verder te ontwikkelen.
De ambassadeur van Kazachstan vertelde onder meer over de sterk groeiende economie van haar land, mede veroorzaakt door de enorme opbrengsten uit de gas- en olievelden, en dat de Kazachstaanse president heeft aangekondigd de pluimveeproductie in het land te willen verdubbelen. Dat moet goed kunnen, want de productie (en consumptie) zijn nu nog laag, maar wel stijgend. Zo is de productie van pluimveevlees in Kazachstan van 2002 tot 2008 gestegen van 36.800 naar 55.700 ton, alles kuikenvlees. In diezelfde periode steeg de import van pluimveevlees van 48.200 naar 132.600 ton. De consumptie lag in 2005 op ongeveer 4,5 kg pluimveevlees per hoofd van de bevolking (Kazachstan, 66 keer zo groot als Nederland, telt 15,5 miljoen inwoners). De productie van eieren ligt met 150.000 ton (in 2007) ongeveer op een kwart van de Nederlandse productie. De consumptie is ongeveer 140 eieren per hoofd. Volgens dr.ir. Piet Simons, ambassadeur van DPC, liggen er gezien de lage productie en consumptie van pluimveevlees en eieren in Kazachstan volop mogelijkheden om de pluimvee-industrie verder te ontwikkelen.

Netwerken en matchmaking

Het doel van de handelsmissie die DPC en KvK Oost-Nederland organiseren, is kennismaken met de pluimveesector in Kazachstan, een bezoek aan de beurs Agroworld, netwerken en matchmaking. Voor dat laatste stelt de organisatie van de handelmissie voor elke deelnemer een persoonlijk programma samen waarin contacten kunnen worden gelegd met potentiële handelspartners, agenten, distributeurs of importeurs in Kazachstan.
Zowel leden als niet-leden van DPC kunnen deelnemen aan de handelsmissie. De kosten bedragen €1.995 voor leden en €2.495 voor niet-leden.
Voor informatie en aanmelding (t/m 29 april, maar er is enige rek):
www.kvk.nl/kazachstan.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  en niet alleen in de pluimvee sector ook op gebied van akkerbouw en vollegroenteteeld zijn er genoeg mogelijkheden in dit snel groeiend mooie, maar af en toe een beetje corrupt Kazachastan.

 • no-profile-image

  Sjors

  Er is maar op één manier alhier wat goeds op te zetten en dat is door de hele productieketen onder beheer te nemen/hebben/en houden. Natúúrlijk zien Nederlandse boeren hier kansen, "kansen genoeg!", maar het land en zijn regering is net de hoek omgegaan richting de afgrond - en dan moet men gewoon even wachten totdat men zeker weet dat ze te pletter zijn gevallen. Daarna het één en ander bekijken en opnieuw inschatten en plannen. Er zijn méér dan genoeg andere plekken op de wereld waar het geld ook tot ontwikkeling kan komen. Als het aan mij lag zou ik als kippenboer naar Canada of Brazilië gaan, daar zijn betere kansen wat betreft export markten, veevoer, expertise, en clusters.

  Beetje dépri, maar al die investeerders met geld moeten het vooral níet hierheen brengen. Er is té weinig wettelijke bescherming voor eigendommen van investeerders, té weinig rechtszekerheid wat betreft belasting wetgeving, té weinig infrastructuur, té weinig agrarisch onderwijs voor lokale kennis, té versnipperde markten, ... en dat zijn nog de meest positieve beschrijvingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.