Pluimveehouderij

Achtergrond 1019 x bekeken 1 reactie

Haantjes met vechthanen

In Laos zijn de rijken en machtigen dol op hanengevechten. De dieren worden vertroeteld alsof het prijsboksers zijn. Logistiek en veterinair kan de organisatie wel professioneler.

Ik ben weer in Laos om de klus van het compensatiefonds voor ruimen bij de HPAI af te maken. Bij een van de vorige uitbraken van de vogelgriep in de hoofdstad Vientiane bleek dat er een ware uittocht van vechthanen uit de stad op gang was gekomen voordat de quarantaine goed was opgezet. Vechthanen zijn de troeteltjes van arm en rijk. Al die ministers, directeuren en andere bollebozen belden acuut hun trainers op om hun hanen in veiligheid te brengen: iemand had ze dus gewaarschuwd!

Vechthanen worden vertroeteld

De vechthanen hebben allemaal een naam en worden vertroeteld tot en met: met opgewarmde doekjes worden hun veren gepoetst, ze krijgen brokjes kleefrijst met geheimzinnige druppeltjes erop gevoerd en ze krijgen ook nog een soort van gelukskusje voordat ze de ring ingaan. Een buitenlandse ontwikkelingswerkster vertelde smakelijk lachend het verhaal van een Laotiaanse boerin tijdens een vogelgrieptraining. Zij vertelde over haar man: “hij gaat met zijn haan onder de douche, iets wat hij nog nooit met mij gedaan heeft!” De haan zal ook wel naast zijn bed slapen. Het is duidelijk dat deze dieren niet al teveel gevaar vormen qua verspreiding van HPAI, NCD en pasteurellose (aan de laatste twee ziektes gaat hier per jaar minstens 30 procent van de dorpskippen dood, maar dat is een ander verhaal), omdat ze geïsoleerd worden gehouden.
De vechthanen passen ook al helemaal niet in een compensatieschema, waar nu 60 procent van de waarde in kilo’s vergoed wordt, want… het zijn natuurlijk allemaal kampioenen en met het soort van baasjes dat ze hebben durf je daar niets tegenin te brengen. Ik vind dat die haantjes zelf maar iets moeten organiseren: daar zijn ze mans genoeg voor.

Veterinaire dienst kan vechthanen niet aan

Ik was afgelopen zaterdag weer op bezoek bij een hanengevecht om met de volgens mij door zichzelf uitgeroepen president van de nationale hanengevechtassociatie eens van gedachte te wisselen over hoe deze organisatie zelf de hanengevechtsector zou moeten kunnen regelen. Want zulke vrijheidsduivels moet je elkaar laten controleren: daar komt een veterinaire dienst van de overheid namelijk niet ver mee.

Hanenpaspoortjes en een vervoersdatabase

De buren in Thailand hadden een hanengevechtwet, met een paspoortje met foto voor elke haan. Ook worden er pogingen gedaan om een vervoersdatabase bij te houden, maar dat lukte natuurlijk van geen kanten: wij hadden in Nederland al zwevende koeien, laat staan dat het om fladderende hanen gaat. Een haan die een gevecht te veel verliest, gaat de soep in, dus er zouden veel nieuwe paspoortjes aangemaakt moeten worden. En met het feit dat veel van die hanen toch wel erg op elkaar lijken, is vleugelmerken practischer.

Vechthanencircuit zelf veterinaire aanpak laten betalen

Mijn gesprekspartner was niet onder de indruk: aan mijn haan geen polonaise! Maar ja, als iedereen het MOET, wordt het wat anders. Als eigenaar van een vechtring vangt hij geld voor parkeren van auto’s (bijna allemaal categorie PC Hooft-tractoren) en brommers, entree van het publiek en dan ook nog 10 procent van de weddenschappen: dat loopt lekker op. Ik heb hem dus maar voorgesteld dat de ringeigenaren in de toekomst misschien verantwoordelijk gemaakt zouden moeten worden om geld te verzamelen voor het vechthanen-gezondheidsfonds, waarmee al dit soort acties van registratie en transport controles betaald zouden moeten gaan worden. Deze haantjes zijn slim genoeg om bij iedereen wat af te troggelen, zodat het fonds met kleine beetjes uit vele portemonnees opgebouwd en op de been gehouden kan worden.

Wedstrijdcodes hanengevechten

Ik had al met een oud studiegenoot uit Wageningen ( hij heet zelf toevallig ook Van Wageningen), die heel handig is met het databaseprogramma MS Access, via het chatprogramma Skype zitten brainstormen hoe we een win-win movement control database zouden kunnen maken. Mooie uitvinding, dat Skype: binnen een uurtje heen en weer typen waren we eruit: een centrale server met database met een register van alle vechtringen, eigenaren en hanen. De eigenaar van de vechtring geeft per sms de datum van gevecht en het aantal plaatsen door. Elke wedstrijd krijgt een code waarop haneneigenaren kunnen inschrijven. De computer zendt dat bericht per sms uit naar de haneneigenaren, die zich dan (op basis van: wie het eerst komt, het eerst maalt) via de sms aanmelden en bij succes een aanmeldingsnummer teruggestuurd krijgen.

Alles regelen per sms

De ringeigenaar krijgt dan een sms met een lijstje met aanmeldingsnummers en hanennummers en weet hoeveel en welke hanen er komen. Hij is dan verantwoordelijk om de aanmeldingsnummers en nummers van de hanen te controleren. ’s Avonds kan hij doorgeven welke hanen gewonnen hebben en de server kan dan automatisch een e-mailtje met een persbericht sturen naar de krant waarbij de nummers vervangen worden door de namen van de hanen die gewonnen hebben. Zo zal de belangstelling voor hanengevechten toenemen en ook de waarde van de dieren. En misschien kan er ook nog een out of the ring-goksysteem opgezet worden? Ik zag vandaag ‘Red Army’ een ‘Samurai Tecno’ inmaken: dat wordt met dit systeem in ieder geval nationaal nieuws! Genoeg mogelijkheden voor de heren om serieus over na te denken.

Hanen worden net zo gesoigneerd als boksers

De mensen, die over de hanen denken: ach wat zielig, kan ik geruststellen: de sporen van de hanen worden vóór de wedstrijd met een nagelweekmaker ingesmeerd en daarna afgetaped. Net als bij boksen is er een ‘scheidsrechter’ en zijn er rondes van 20 minuten, waarna er weer 20 minuten gesoigneerd wordt. En als er een haan dan een krasje aan zijn kam heeft opgelopen, wordt hij vakkundig gehecht met een dun zijden draadje. Hij wordt bemoedigend toegesproken na elke ronde afgesponsd te zijn en nog een stukje kleefrijst in zijn snavel te hebben gekregen. Ik ging na afloop een kopje miesoep met gevleugelte eten in het restaurant op het terrein. Mals was anders. Dat moet een goede vechthaan zijn geweest, die vele gevechten gewonnen had… want het vlees was zo taai als mijn oude schoen!

Foto's: Anton van Engelen

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Veehouder

    Is het wat voor Jan Peter z'n VOC mentaliteit te explateren? Marianne naar de hanen gevecht om als scheidsrechter te werken? Daar geen kinderarbeid en wij bevrijd van de pvdd.

Of registreer je om te kunnen reageren.