Pluimveehouderij

Achtergrond 160 x bekeken

China dient WTO-klacht in vanwege importbeleid VS

Amerikaanse protectionistische maatregelen hebben ertoe geleid dat China nauwelijks nog pluimveevlees kunnen uitvoeren.

De Amerikanen zouden onredelijke kwaliteitseisen stellen. Dat stelt het Aziatische land, dat een klacht indient bij wereldhandelsorganisatie WTO. In 2004 verboden beide landen de import van elkaars pluimveevlees, na een grote uitbraak van vogelgriep. In september 2008 kwamen de landen tot een overeenstemming beperkende maatregelen op te heffen. China claimt dat alleen zij de afspraken nakomen.

De staatskrant meldt dat vorig jaar China 580.000 ton pluimveeproducten uit de VS accepteerde. Het ministerie van economische zaken stelt op haar website dat de kwaliteit van Chinese producten van internationaal topniveau zijn, Ze citeert de EU, Japan en Zwitserland als afnemers.

De VS hebben in hun staatsbegroting voor 2009 vermeldt dat geen regels die import van Chinees kippenvlees mogelijk maken, mogen worden aangenomen. "Discriminatoir en protectionistisch", aldus de volksrepubliek,

Het Amerikaanse congres verbood het landbouwministerie in 2007 de import van gekookt Chinees kippenvlees. Volgens het Amerikaanse landbouwministerie daalt de Chinese export van pluimveevlees dit jaar 24 procent. De Chinese overheid verklaarde dat totale exporten in februari ten opzichte van een jaar eerder 26 procent zijn gedaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.