Pluimveehouderij

Achtergrond 199 x bekeken 4 reacties

Week 8: vrije kuikens +2 cent

De basiscontractprijs voor levering volgende week stabiliseerde op €0,71/kg inclusief btw. De vrije kuikenprijzen liepen met €0,02/kg op tot gemiddeld €0,87 voor lichte kuikens en €0,86/kg voor zware kuikens. Er zou op dit moment ook niet extreem veel geslacht worden, zodat het aanbod ook niet al te ruim is en redelijk goed in verhouding tot de vraag staat. Dit lijkt zich deze week dus te vertalen in de wat oplopende vrije kuikenprijzen.

De situatie op de kuikenvleesmarkt blijft volgens de meeste pluimveeslachterijen en pluimveehandelaren redelijk vriendelijk van toon. De vraag naar verse en bevroren botproducten blijft goed op peil. Dat geldt voor kuikendelen zoals kuikenpoten, kuikenbouten, drumsticks en kuikenvleugels waarbij men zeker niet ontevreden is over het huidige prijspeil. Ook de afzet van de wat goedkopere slachtproducten loopt goed door. Voor kuikenpoten is de vraag zelfs bijzonder goed en zo hier en daar lijkt de prijs wat op te lopen.

De afzet van kuikenfilet is goed, maar dat is nog steeds een volumeverhaal, want de filetprijzen blijven erbarmelijk laag. De laatste tijd zijn er nogal wat acties bij enkele retailers zoals C1000, waar men ronduit belachelijk lage prijzen voor kipproducten, zoals filet, rekent. Dit geldt overigens ook voor de diverse roodvleessoorten, waardoor de consument het hier maar voor het uitzoeken heeft. Over de consumptie wordt er ook niet echt geklaagd. De extreem lage retailprijzen zijn voor de consument wel een prettige bijkomstigheid, maar de vraag is of de sector hier vrolijk van wordt. Het zullen overigens in eerste instantie zeer waarschijnlijk wel de retailers zelf zijn die hier de kosten voor moeten ophoesten.

De afzet van kuikenbouten richting Oost-Europese bestemmingen loopt nog redelijk door, maar de weerstand neemt verder toe. De prijzen van de bouten staan dan ook wat onder druk. Dit wordt veroorzaakt doordat de concurrentie met bouten vanuit Brazilië oploopt. De boutenprijs van de afgelopen weken is dan wel wat moeilijker op hetzelfde peil te handhaven, maar deze ligt, zeker vergeleken met andere jaren, nog steeds op een heel behoorlijk niveau.

Gevraagd werd ook naar de mogelijke effecten van de lopende financiële crisis in relatie met de markt voor kuikenvlees. Over het algemeen lijkt men zich vooralsnog niet al te veel zorgen te maken, temeer daar kipproducten veelal aantrekkelijker geprijsd zijn dan andere vleessoorten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  werner

  Het wordt verdikkeme tijd dat de contractprijzen omhoog gaan.
  Slachters gedragen zich als rovers.

 • no-profile-image

  red

  Dat slagers zich als rovers gedragen is geen nieuws. Ze zeggen vaak dat ze afgelopen jaar niks verdiend hebben maar vergeten dan wel dat alles betaald is.
  Bij de zelfstandige pluimveehouder is dat anders.
  Is hier niks verdiend kan hij ook geen brood kopen. Mooi hé die verhalen.
  Maar ze hebben ook vaker vrij dan de pluimveehouder.

 • no-profile-image

  Kip o Loog

  Mesters laat u niet gek maken door de slagers en kom voor uw rechten op .
  Voerfabrieken bepalen ook wat wij voor het voer moeten betalen. Waarom bepaald de slager dan wat wij mogen vangen voor een kg goed gekeurd produkt (keuren doet ook hun eigen personeel vwa komt alleen maar om te kijken of ze niet te veel goed keuren )
  Hebben ze te veel of een te hoge prijs afgesproken wordt er exstra afgekeurd.
  Als wij zo met de Kuikenbroeders en voerfabrieken omgaan kunnen wij ook onze inkomens zelf bepalen.

 • no-profile-image

  J P Bierema

  KIP O LOOG , je gelooft toch zelf niet wat je schrijft. Afkeuren om de kosten te drukken! Een slachterij wil z'n haken zo goed mogelijk benutten en zoveel mogelijk goedgekeurd vlees op de dockshelters de vrachtauto's in. Ik vindt het wel hoogst irritant dat die prijzen nu niet verhoogd worden. Denk zelf dat bepaalde slachterijen dat tegenhouden waardoor andere slachterijen die overwegen de prijs te verhogen eerst nog maar weer een weekje wachten. Maar ja, er zijn maar een paar dus mekaar bellen en advies geven hoe te handelen is een klein kunstje!
  Je wordt er in ieder geval knap gefrustreerd van want als het maar een scheet minder gaat weet men niet hoe snel de prijs moet zakken! Het is bijna onbeschoft zoals met ons wordt omgegaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.