Pluimveehouderij

Achtergrond 251 x bekeken 2 reacties

Ondoenlijk en overbodig

Een pluimveehouder heeft een boete van 218.500 euro gekregen omdat er via een Pluimvee Service Bedrijf (PSB) 23 illegale arbeiders op zijn bedrijf hebben meegewerkt. Het is opmerkelijk dat de boer verantwoordelijk wordt gehouden, terwijl het PSB de illegalen op hem af heeft gestuurd.

De zaak speelde in 2006, volgens toenmalige regelgeving was de boer alleen aansprakelijk. Inmiddels zijn de regels aangepast en zou de boer samen met het PSB aansprakelijk zijn. In de praktijk betekent dat, dat de pluimveehouder midden in de nacht, want op dat tijdstip kwamen de illegalen helpen met het inladen van de kippen voor de slacht, paspoorten had moeten controleren. Ondoenlijk en overbodig, want het uitzendbureau garandeert dat het geen illegalen levert.

Deze regelgeving geldt niet alleen voor de pluimveehouderij, maar voor alle bedrijven die werknemers via uitzendbureaus of PSB’s inhuren. Die bedrijven moeten er van uit kunnen gaan dat ze geen illegale arbeiders krijgen.

In gevallen waar iets niet in de haak is, moet de aansprakelijkheid rechtstreeks bij het uitzendbureau liggen. Anders is het nogal makkelijk voor een uitzendbureau om illegalen te werk te stellen, terwijl ze zelf niet volledig aansprakelijk zijn.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

  • no-profile-image

    oostlander

    Klopt Boertje, maar........ wanneer we dit soort crimminelen echt willen uitbannen moeten we gebruik kunnen maken van de hardheidsclausule en juist de uitzendburoos aanpakken die willens en wetens deze illegalen op ons afsturen eigenlijk heel simpel toch?!.

  • no-profile-image

    boertje

    Bij het opstarten van een uitzendburo begint men met het maken van een b.v., deze dan onderbrengen in een stichting, nog een paar trucjes uithalen en je gaat voor hoog uit een paar duizend euro de boot in. boete op je nemen en een ander uitzendburo beginnen. Wat is dat kippen boertje toch weer dom geweest, vertrouwen hebben in een ander.

Of registreer je om te kunnen reageren.