Pluimveehouderij

Achtergrond

Legalisering?

Illegaal is illegaal, daar is geen discussie over mogelijk. Het handelen in een verboden stof als nicotine is iets wat je als ondernemer gewoon niet moet doen. Het is prijzenswaardig dat Willem Lokhorst open en bloot schuld bekent en de gelegenheid aangrijpt om de discussie over bloedluis nieuw leven in te blazen.

Het was echter verstandiger geweest om het in een andere volgorde aan te pakken: eerst zorgen voor legalisatie, daarna pas handelen.
Toch zou het voor de sector niet verkeerd zijn als het dossier weer geopend wordt en er gesproken wordt over legalisatie van nicotine. De bloedluis wordt nu eenmaal als een gigantisch probleem ervaren en nicotine wordt gezien als het enige effectieve middel.

Naar natuurlijke oplossingen wordt gezocht, maar dit is nog niet praktijkrijp. Nicotine is een agressief middel en kan de gebruiker behoorlijk kwaad doen. Die kan zich er echter goed tegen beschermen en consumenten en dieren lopen geen risico.

Er zou dus wat voor te zeggen zijn om, zoals Lokhorst voorstelt, het gebruik ervan onder strenge voorwaarden te legaliseren. Degene die het middel gebruikt is zich van de gevaren bewust en kan zich ertegen beschermen. Bovendien hoeft het slechts een tijdelijke oplossing te zijn. Kip en pluimveehouder zouden er zeker mee geholpen zijn.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.