Pluimveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Fransen ruimen weer eendenbedrijf

In de Franse Vendee is een tweede eendenbedrijf geruimd wegens besmetting met laagpathogene vogelgriep H5N3.

Vanwege de uitbraak heeft Japan inmiddels de invoer van gevogelte en foie gras uit Frankrijk verboden. De eerste besmetting werd begin deze maand vastgesteld op een bedrijf met 5.000 eenden die inmiddels alle zijn geruimd. Rond de fokkerij is een veiligheidszone ingesteld. Het nu geruimde bedrijf ligt op 1,5 kilometer afstand, aldus de prefect van de Vendee. ''Het daar vastgestelde virus is hetzelfde als in het bedrijf waarvan de eenden op 1 februari werden geslacht.''

Het Japanse invoerverbod treft vooral de handel in foie gras, de bekende eenden- en ganzenleverpastei. Japan nam vorig jaar 372 ton foie gras af terwijl de totale Franse uitvoer naar niet-EU landen op 2.283 ton uitkwam. De Japanse invoer van Franse kip stelt met een kleine duizend ton per jaar niet veel voor.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wilma

 • no-profile-image

  hijgende

  Mensen leven al jaren niet meer in een grot. En dieren zijn niet menselijk.
  Ik vind het ook verschrikkelijk voor al die dieren die in Australie zijn verbrand door de vuurzee, maar natuur kan verwoestend zijn, en zoveel vernietigender dan de mens.

 • no-profile-image

  down under

  Patrick zou het niet zo kunnen zijn dat veel van de nieuwe ziektes die we nu in noord-west Europa kennen het gevolg zijn van het globaliseren van de handel én wandel van de mens van nu? Vele steken hun kop in het zand maar de laatste jaren waren gem. warmer en hierdoor kunnen ziektes die normaal gesproken in andere streken voorkomen zich ook nu hier handhaven. Dan de wandel, 50 jaar geleden was het al een wereldreis als je eens een dag naar een ander dorp ging. Nu is het heel gewoon om 1,2 of 3 keer per jaar op vakantie te gaan waarvan minimaal 1 keer ver weg. Wij boeren denken dan nog een beetje na en nemen geen voedsel(resten) mee terug en zorgen dat we, wanneer we in contact zijn gekomen met dieren of hun resten (mest) ons schoeisel/kleding in iedergeval te reinigen/ontsmetten voor aanvang van terugreis. Was de bron van het MKZ verhaal in 2001 niet het vervoederen van swill? Wat heeft het productie proces er verder mee te maken? Of je nu 10 varkens hebt of 1000 als er in een varkensdicht gebied (de peel, achterhoek maar ook de veluwe met zijn wilde zwijnen) varkenspest zich manifesteerd kijkt het virus niet naar aantallen. Het verschil zit hem alleen maar in de berichtgeving van de media. Stel we staan op de veluwe toe dat de zwijnenpopulatie zich mag doorontwikkelen totdat er een evenwicht onstaat in aanwas en sterfte. Als er dan eens een keer de pest (laag pathogeen) door waard en er is een uitval van 10% zal er geen haan naar kraaien. Verder wil ik nog wel zeggen dat ik ook een voorstander ben van het afschaffen van het non-vacinatiebeleid en dus daarmee ook het "ruimen" van dieren, maar dan alleen op EU basis. Er wordt nu wel vaak geroepen dat dit door de boeren bewust instand gehouden wordt ter bescherming van hun economische positie maar het is in mijn ogen toch zeker een politieke kwestie, Europees gezien moet iedere lidstaat ermee instemmen en dan nog heb je er een paar die hun veto kunnen laten spreken of gebruiken dit onderwerp om een ander (al dan niet aan de agrarische sector gelieerde onderwerp) economisch belang uit te onderhandelen. M.a.w. of we doen dit landelijk maar dan ook de lusten van de EU afschaffen (weg met het Schengen akkoord, dus ook voor de rest van de Nederlandse economie en vooral vrije doorgang van personen en niet te vergeten de Euro) of je pleidooi gaat voor een Europese aanpak.

 • no-profile-image

  Wilma

  Dieren die "geruimd" worden.... alleen maar vanwege commerciele belangen. De bio-industrie is een gruwel. Ik vind het even erg als al die wandaden die er tijdens de oorlogen gebeuren. Mensen worden en werden volgens een systeem misbruikt en vermoord. Dieren worden misbruikt en vermoord door de bio-industrie. Wanneer stoppen de mensen eens met deze waanzin!! Dieren vermoorden is minstens even erg als mensen vermoorden. NOOT AAN DE REDACTIE: wilt u van mijn tekst afblijven aub. We leven in Nederland met vrijheid van meningsuiting, niet in een dictatuur met censuur. Dank u.

 • no-profile-image

  Patrick

  Het ruimen opzich van levende dieren als gevolg van een ziekte is tegenwoordig standaard beleid. Het geld dan gelijkn voor de ziek dieren als de niet zieke dieren. De analyse zou moeten gaan waarom ziektes zich manifesteren, waar ze zich manifesteren etc etc.
  We hebben de laatste jaren veel zien langskomen als, vogelgriep, varkenspest, Bluetongue, BSE, mond en klauwzeer.
  50 jaar gelden waren vele van deze woorden/ziekten niet gemanifesteerd.
  Misschien over 50 jaar hebben we er 40 nieuwe ziektes bij.
  Je moet dus even kijken naar een basis probleem of oorzaak gedachte.
  Zelf denk ik dat het oorzaak probleem is de productie en productmatig omgaan met dieren, de grote hoeveelheden zijn ook een oorzaak, en het aantal in een bepaalde ruimte is de oorzaak.
  De economische belangen zijn ooit voorop komen te staan ipv echt kijken wat een mens nu nodig heeft in samenhang met dieren en omgeving, ook qua eet patroon. Reclames worden afgestempt op economische motieven en de politiek voert netjes uit waar de economische belangen liggen.
  Een wereld op zijn kop qua benadering.
  Niemand zit op ziektes te wachte, niet voor mens en dier, een bewust mens zal zich meer inspannen voor een balans op alle vlakken. Juist de ogen dicht doen en elke keer ruimen als een oplossing zien is niet ok.
  Het inzicht en systeem dient veranderd te worden wil je kunnen gaan spreken over een gezonde landbouw sector.
  Zou een mooie taak voor de PVV zijn op bestuursniveau. Nog mooier zou zijn als dat bestuur verjaagd wordt naar verwegistan, en een nieuw bestuur komt met meer gevoel en inzicht voor een beter toekomst.

 • no-profile-image

  Louisa

  Heel erg vind ik dat er nog steeds geruimd wordt. Niet nodig ook als de veehouders samen binnen de EU gewoon voor een ander beleid zou kiezen. (toestemming geven tot vaccinatie ed) Deze methode is niet passend bij een normaal ethische moraal van hoe je met de waarde van dieren zou moeten omgaan. Zoveel gezonde dieren die afgemaakt worden alleen voor t visitekaartje van de commercie, dat kan toch niet. Bovendien worden ook hobbyisten van dit beleid de dupe. (denk aan mkz destijds en de hobbyisten die schapen ed hebben zoals ik)
  Vriendelijke groet,
  Louisa

 • no-profile-image

  Patrick

  @Down Under,ik vind het echt een lastige om het te doorzien, het ruimen, de wereld en dieren, en mensen en voedsel. Wel denk ik ook dat de globalisering een grote rol speelt. Eigenlijk kan ik alleen opsommen en brain stormen van ingredienten wat een rol kunnen spelen, en deze kunnen weer dubbel zijn. Klimaat en warmte verschillen zijn zeker van invloed, reizen van mensen over de werled ook, transporten van dieren over de wereld ook. Ook kijk ik vaak naar ziekte als een resultaat van een bewuste of onbewuste onbalans. Scharrel kippen lijken meer ziekte te hebben als kooirijke kippen. Wel heb ik het gevoel dat een hoeveelheid per ruimte wel een rol speelt. Een productie proces als hele keten bedoel ik ook. Dus hoe gaan we om van begin tot eindproduct en alle schakels. Zeg maar de transporten en welzijn of duurzaamheid en waardering hierin ook verweven. Dan als ziekte er is hoe ga je er mee om. Wat is langdurig van waarde en wat is symptoom bestrijding. Dieren voor de voedselketen zouden anders moeten worden bekeken als hobby dieren misschien.
  Als we een ziekte hebben en hebben een vacinatie, gaan we dan altijd vacineren en hoe lang. Wanneer stopt een programma. Hoeveel vacinaties zijn er nu en komen er bij de komende 10 jaren. Hoeveel vacinaties en haar stoffen willen we in een voedselketen. Zijn er alternatiefen in andere landen.
  Wat is de macht van de pharma, zijn ze onafhankelijk in haar doelen.
  Er zullen er vast nog wel meer zijn, maar die zie ik even niet.
  Ruimen is wel een handeling aan het eind van een lange keten of process.
  Ik hoop dat er ergens in het midden of begin iets veranderd kan worden, wat ik nog niet weet of zie, wat geen vacinaties nodig heeft en ook geen ruimingen hoeft te gebeuren.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.