Pluimveehouderij

Achtergrond 1491 x bekeken 1 reactie

Chronische darmontsteking tijdig onderkennen

De nadelige gevolgen van chronische darmontsteking bij leghennen (en vermeerderingsdieren) zijn te beperken door de aandoening tijdig te onderkennen en vervolgens maatregelen te nemen. Ook zijn preventieve maatregelen mogelijk.

Dit bleek woensdag 11 februari 2009 op een studiemiddag over chronische darmontsteking in Deventer van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en Schothorst Feed Research (SFR). De studiedag is bezocht door ongeveer 180 personen, onder wie veel pluimveehouders en pluimveevoorlichters.

Chronische darmontsteking sinds 2005

Chronische darmontsteking (CD) komt voor sinds 2005. Sindsdien is er veel onderzoek naar gedaan, maar het is nog steeds niet precies duidelijk wat de aandoening veroorzaakt en hoe deze kan worden voorkomen en worden behandeld.

Chronische darmontsteking is ’een poging tot herstel met steeds opnieuw (darm)schade, waarbij het lichaam uitgeput raakt’ zo omschreef GD-pluimveedierenarts Naomi de Bruijn de aandoening op de studiemiddag.

Gezamenlijk onderzoek GD en SFR

GD en SFR deden in 2006 gezamenlijk onderzoek met als doel de effectiviteit van maatregelen tegen chronische darmontsteking te vergroten. Hiervoor werden vijf groepjes hennen afkomstig uit probleemkoppels aangekocht en aan verschillende behandelingen onderworpen. De behandelingen betroffen toevoegingen aan het voer van extra maïs/tarwe, van korte en middellangketige vetzuren, koper of tylosine, van extra vitaminen en mineralen, toediening van aspirine (ontstekingsremmer) en huisvesting in een schone omgeving (schone houtkrullen).

Vooral de toediening van aspirine (ontstekingsremmer) had snel effect, andere behandelingen hadden op iets langere termijn (6 weken) effect, vertelde ir. Jan Dirk van der Klis, hoofd cluster pluimvee van Schothorst Feed Research.

GD heeft brochure samengesteld

Mede op basis van dit gezamenlijke onderzoek heeft GD een brochure samengesteld met als titel ’Chronische Darmontsteking… van eerste verschijnselen tot plan van aanpak’. Hierin wijst GD op het belang van het tijdig herkennen van CD en het snel laten doen van onderzoek om de diagnose te stellen.

Bij het insturen van dieren voor onderzoek door GD is het belangrijk, zo benadrukte GD-pluimveedierenarts Teun Fabri, om ’gemiddelde’ dieren in te sturen en zo veel mogelijk koppelgegevens te verstrekken, zoals geboortedatum, ras, aantal, huisvesting, verschijnselen (bijvoorbeeld of productiedaling en/of verhoogde uitval zich langzaam of accuut voordeed), vaccinatiegegevens (op welke leeftijd tegen welke ziekten).

Bacteriepopulatie herstellen en conditie ondersteunen

Op basis van de diagnose door GD kan de pluimveehouder bij beginnende chronische darmontsteking maatregelen nemen die gericht zijn op het herstellen van de bacteriepopulatie in de darm (toevoeging aan het voer van koper met zuur, middenketenvetzuren, gistcelwanden) en het ondersteunen van de conditie van de hennen (toevoeging aan het voer van mineralen, vitaminen, verhogen van de hoeveelheid beschikbare aminozuren).

Bij een ernstige chronische darmontsteking moeten de maatregelen meer gericht zijn op ondersteuning van het dier, die dan ook langer moeten worden toegepast.

Zowel bij beginnende als ernstige chronische darmontsteking heeft het toevoegen van structuur in de vorm van luzernebalen en drinkwater hygiënemanagement effect. Antibiotica toedienen is bij beginnende CD een laatste redmiddel, maar is bij ernstige CD zinloos.

Maatregelen ter voorkoming van chronische darmonsteking (GD noemt er tien in de brochure) zijn gericht op het verlagen van de infectiedruk in de stal en het bevorderen en/of handhaven van een goede darmgezondheid. Van groot belang is het verminderen van stress, bijvoorbeeld bij de overgang van opfok- naar legstal of bij voerveranderingen.

• Lees het verslag van de studiemiddag Chronische darmontsteking
• Download de brochure Chronische darmontsteking
• Meer in Pluimveehouderij van 20 februari 2009

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  b.dekker

  Chronischedarmontsteking is een groot probleem.Een onderzoek is zeer juist.Darmontsteking is vaak een voedingskwestie.Houdt de zuurgraad(ph) op ongeveer 4 constant en voeg vloeibare mineralen en sporenelementen door het water en veel problemen zijn opgelost.De coliebacterieen krijgen geen kans om schade aan te richten.
  Hoger eiwitgehalte in het voer voorkomt verenpikken immers verenmeel is zeer hoog in het eiwit meerdan 65%.
  Succes met de onderzoeken.Het is hard nodig
  B.Dekker-Barneveld-adviseur.

Of registreer je om te kunnen reageren.