Pluimveehouderij

Achtergrond

Productie van pluimveevlees hoger dan 2008

De aanvoer bij pluimveeslachterijen ligt dit jaar iets hoger dan vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). In de eerste tien maanden van dit jaar werd 2.810.300 ton levend gewicht aangevoerd bij de slachterijen, 1 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook in de komende maanden zal de productie waarschijnlijk iets hoger liggen. In oktober werd er 5,5 procent meer jonge kuikens opgezet dan in oktober 2008 en de inleg van broedeieren steeg met 2,8 procent. Dat is opmerkelijk, omdat juist in die maand de vleeskuikenprijzen sterk daalden. De sector leek toen aan te sturen op aanbodremming om de prijzen in de been te houden. Uit de slachtcijfers blijkt dat ook: oktober was de enige maand waarin slachterijen minder levend gewicht binnen kregen. Waarschijnlijk komt dat vooral doordat kuikens lichter geslacht zijn. In aantallen neemt het aanbod in ieder geval niet af, getuige de opzet van vleeskuikens en de inleg van broedeieren.

Gedurende de periode van tien maanden werden 3,5 procent meer kuikens opgezet en 0,5 procent meer broedeieren ingelegd. De inleg van broedeieren steeg duidelijk minder sterk dan de opzet van kuikens. Dit kan betekenen dat er meer broedeieren in eigen land zijn gebleven. Vorig jaar werden veel broedeieren geëxporteerd door de gunstige marktsituatie, dit jaar loopt de export minder hard.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.