Pluimveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Prijsverschil kooi- en scharrelei groeit

Het prijsverschil tussen kooi- en scharreleieren neemt toe. Die stijging is een gevolg van de omschakeling van Duitse leghennenhouders van een kooisysteem naar een alternatieve huisvesting voor hun dieren. Daardoor is er een groot tekort aan scharreleieren. Zo lag het verschil in de NOP prijs tussen bruine kooi- en scharreleieren van 62 tot 63 gram twee maanden geleden op € 1,73 per 100 stuks. Dat prijsverschil liep vorige week op naar € 3,26 per 100 stuks. Inkopers die kooi-eieren moeten kopen op basis van een notering voor tafeleieren, betalen daar te veel voor als ze naar de industrie gaan. Daarom pleit de Algemene Nederlandse Vereiniging van Eierhandelaren voor een aparte notering voor industrie-eieren. Die ligt lager dan de prijs voor kooi-eieren, die als tafelei van de hand gaan.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Een ei hoort erbij

  Als consument koop ik veelal scharreleieren. Maar soms zijn die er niet en dan wordt het een kooi-ei. En dan valt mij het kwaliteitsverschil op.
  De kooi-eieren zijn vers. De dooier en het eiwit vlakken niet uit als het ei in de braadpan komt.
  De scharreleieren zijn minder vers dan het kooi-ei? Zeker 1 op de 2 eieren vlakken uit in de braadpan.
  Is hier een verklaring voor. Ik heb de gedachte om dan maar geen scharrelei te kopen als de kwaliteit minder is.
  Kan iemand hier nader op ingaan?

 • no-profile-image

  ei

  is dit niet de wereld op zijn kop?
  moet de industrie niet vertrekken van hun aankoopprijs, daar hun kosten bijtellen en hun marge en dit vragen bij hun klanten? als de notering omhoog gaat door de grote vraag of het kleine aanbod, dan moet de industrie toch volgen, indien ze niet volgen en wachten met kopen dan zal het aanbod groter worden en daalt de prijs, volgens mij werkt een vrije markt toch zo. Maar de industrie die verkoopt tegen elke prijs en dan kijken ze wat de boer mag ontvangen, ik vrees dat die tijd weg is op de eiermarkt

 • no-profile-image

  pluimveehouder

  de industrie moet nu niet gaan janken hadden ze maar beter op moeten letten!
  tijdens de vogelpest in 2003 hebben ze hun zakken gevuld over de rug van de pluimveehouders die in de shit zaten.

 • no-profile-image

  alex

  Allerleerst een rectificatie. De stijging van het verschil tussen kooi en scharrel kan geen gevolg zijn van de ombouw in Duitsland, aangezien deze eieren er van te voren niet waren. De stijging is dus puur een gevolg van verandert vraagpatroon uit de retail (let op DUS NIET CONSUMENT). De prijs absoluut stijgt omdat er produktie is weggevallen tijdens deze ombouwfase en relatief stijgt de scharrel meer omdat hier dus meer vraag naar is i.t.t. tot voorheen. Verder kan ik ei hoort erbij aangeven dat versheid een distributieprobleem. Dit probleem lost in toekomst op doordat grotere bedrijven sneller wagens vol hebben geproduceerd. Eieren worden dan in eerder stadium gesorteerd en als de retail een fatsoenlijke prijs gaat betalen (en binnen een week het geld aan de handelaar overmaakt!! i.p.v. 8 weken nu) ook sneller uitgeleverd. Vanaf dan ligt alles natuurlijk wel op bordje van retail zelf hoe lang hun het produkt in distributiehallen laat staan. Verder kan ik Ei hoort erbij vragen om zich te verdiepen in het onderscheid van leefwijze van een in zijn eigen mest lopende scharrelkip tov de kooikip. Mogelijk ligt ook daar een oorzaak, de tijd zal het leren!

 • no-profile-image

  Ei hoort erbij

  Alex,

  Bedankt voor jouw reactie. Het is mij nu duidelijk, dat de scharrelbedrijven de eieren langer op het bedrijf houden vanwege een te geringe hoeveelheid eieren per dag die ze rapen. Bij een minimale afname hoeveelheid moeten ze meerdere dagen sparen/opslaan. Een logistiek verhaal dus.
  Jouw toevoeging, lopen in eigen mest, is in deze extra interessant. Een ouder ei met een verhoogd risico op ziektedruk? Als dat maar goed gaat.
  De bal ligt nu bij de tussenhandel én de supermarkten. Zij kunnen de tijd korten. Bij een hogere uitbetalingsprijs voor het scharrelei, kan dat wellicht ook leiden tot vaker afleveren aan de handel door de scharrelhouder.

 • no-profile-image

  kippetje

  Wij produceren ook scharrel eieren, die op het moment 3x per week worden opgehaald, omdat er te kort zijn, dus oud kunnen ze niet zijn.
  En er worden elke 15 weken mestmonsters genomen, dus ziekte's zijn er net zo veel als bij de kooikippen, of zelfs minder omdat de kip beter in zijn vel zit..

 • no-profile-image

  scharrel

  zeg ei hoort erbij,zit jij een beetje voor eigen parochie te preken.farizeer

 • no-profile-image

  Een ei hoort erbij

  Beste scharrelkip,

  Nee, zoals ik in mijn eerste reactie schreef, ben ik een consument en geen producent van eieren. En de scharreleieren heb ik gekocht bij Albert Heijn. Omdat het opvalt dat de eieren uitvlakken als ik ze in de braadpan tik, roept dat vragen bij mij op. En deze vragen kan ik beter bij u als producenten neerleggen dan bij collega consumenten. Die hebben er geen verstand van. Bovendien kan het mijn ervaring getoetst worden door u. Komt het meer voor of is het een incident. En komt het meer voor, wat kan er dan aangedaan worden. Het zou toch zonde zijn dat ik geen scharreleieren koop om reden van een "vermeende" kwaliteit, terwijl ik dat eigenlijk wel wil.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.