Pluimveehouderij

Achtergrond 280 x bekeken 4 reacties

Pluimveesector blij met uitstel verrijkte kooi

De pluimveesector is blij dat de overgangstermijn voor de verrijkte kooi toch tot 2021 loopt.

De CDA-motie die hiervoor pleit wordt goedkeurend ontvangen door de Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP) en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij (NVP).

De motie lijkt op steun van een kamermeerderheid te kunnen rekenen. ”Dat is goed nieuws”, vindt NOP-voorzitter Jan Wolleswinkel. ”De voorlopers worden nu niet gestraft, bovendien erkent de kamer hiermee dat we toch gelijk hadden in onze berekeningen.” De CDA-motie is namelijk gebaseerd op een LEI-rapport, dat becijfert dat het verkorten van de termijn tot 2017, wat de kamer eerst van plan was, 7,5 miljoen euro zou kosten.
NVP-voorzitter Gert-Jan Oplaat: ”Het is goed dat ze er op terugkomen, maar het is maar een begin. Uiteindelijk gaan we er voor dat de verrijkte kooi gewoon toegestaan wordt.” De NVP wil de lobby voor de verrijkte kooi dan ook voortzetten, met als inzet het volgen van de Europese lijn zonder aanvullende Nederlandse wetgeving.
Wolleswinkel: ”2021 is wat we beoogden en sluit aan bij de discussie die steeds gevoerd is. Je kunt wel veel meer willen, maar dat getuigt niet van realiteitszin.”
Oplaat bevestigt dat het nu nog niet waarschijnlijk lijkt dat het verbod van tafel gaat. ”Onder dit kabinet gaat dat niet lukken, maar er komen weer verkiezingen. Misschien komen er dan mensen met een bredere kijk op Europa aan het roer.”
Overigens is niet iedereen blij met de langere overgangstermijn. Een woordvoerder van de Dierenbescherming spreekt van heel slecht nieuws. ”De kamer wilde zelf de termijn verkorten tot 2017 en nu komen ze er opeens weer op terug. Ik vind dit een slechte zaak, het is zwalkend beleid.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dier

  Meegaan met de tijd, mensen. Dit is slecht. Inspelen op de veranderende moraal.

 • no-profile-image

  Gaatze

  Wat een mooiprater die woordvoerder van dierenbescherming... het is toch juist zwalkend beleid als je eerst zegt tot 2021 de tijd te geven en dan te verkorten naar 2017??

 • no-profile-image

  Barend

  Weer het CDA, de club met mensen die zo intens geniet van het massaal doden van dieren en het kwellend houden van dieren. wat is er bij deze mensen toch mis gegaan? Waarom zijn ze zo norm- en zedenloos? Is het hun geloof dat hen tot barbaren naar dieren maakt?

 • no-profile-image

  Karel

  Het CDA dat zo geniet van het afslachten van gezonde drachtige geiten en schapen. Het CDA dat onder het mom van christelijk, dierenleed tot grootste tijdverdrijf verheft. Wat is er mis gegaan in het leven van een CDA-er? Weer dat pleiten voor geld en dieren zien als "niks". God voor ons allen en het CDA massaal tegen het dier. Wat geeft dit deze enge lieden een machtsgevoel. Wat is dat toch voor een liederlijk gedrag van deze club afvalligen? Ze durven wel tegen die machteloze kwetsbare dieren. Is hun geweten vanwege hun geloof soms niet of onvoldoende verder ontwikkeld naar dieren? Is er een studie gedaan naar het ontbreken van normen en waarden ten aanzien van dieren bij de CDA-er?

Of registreer je om te kunnen reageren.