Pluimveehouderij

Achtergrond 348 x bekeken 8 reacties

"Grote horecaketens halen foie gras van kaart"

Hotel- en restaurantketens als Marriot, NH Hotels, Van der Valk en Sheraton hebben schriftelijk toegezegd geen foie gras (ganzen- of eendenlever) meer op de menukaart te zetten.

Dierenbeschermingsorganisatie Wakker Dier heeft dat vandaag bekendgemaakt. Foie gras is al jaren omstreden. De eenden en ganzen krijgen via trechters in de keel dwangvoeding toegediend zodat hun levers in korte tijd heel hard groeien. Veel horecabedrijven serveren daarom de laatste jaren eenden- en ganzenlever die zogenaamd diervriendelijk is geproduceerd.

Het televisieprogramma Radar onthulde afgelopen week dat die lever net zo dieronvriendelijk is gemaakt. Ook bij dit product krijgen dieren trechters in hun keel. Ze zijn bovendien vaak kreupel omdat ze in kleine kooitjes worden gehouden met een traliebodem. Wakker Dier zal regelmatig controleren of de horecabedrijven hun afspraken nakomen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de dieren die via dwang zijn gevoerd vaak verwondingen hebben aan hun slokdarm en keel. Daarbij kunnen ze vaak niet meer op hun poten staan, hebben ze botbreuken en kneuzingen. Ook lijden ze vaak aan spijsverteringsziekten en werkt hun lever niet goed meer.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dier

  Zeker, Wakkerwie, ik snap´m helemaal. Ik gun ook iedereen het licht in z´n ogen, maar foie gras is n.m.m. pure ellende voor het dier. En buiten de deur eten in zo´n lekker hollands restaurantje met eigen producten? Heerlijk, blijf ik doen (als ik geld heb). Biologische producten zat in de buurt.

 • no-profile-image

  dier

  Ik blijf lekker buiten de deur eten als ik zin en geld heb. Geen foie gras

 • no-profile-image

  WakkerWie

  En weer laten mensen zich "afdreigen" door Sjoerd en z'n clubje... M.b.v. Niko Koffeman, Antoinette, allen dikbetaalde sprekers die een ander het licht in de ogen kennelijk niet gunnen.
  Wanneer staan er eens echte stevige mensen op die deze milieu en dierenrakkers(Rakker Dier) eens tegen het licht houden en alle gangen van deze lieden nagaan, vastleggen en openbaar maken? De mensen worden in mijn ogen misleid!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Wakker Wie, doe me een lol en houd op met het verkopen van onzin en het ons door de strot drukken van niet te pruimen proza. Meldt je aan als vrijwillige gans en laat de een of andere Jean Claude jouw strot eens dag in dag uit volproppen met ongesneden stokbroden. En stop met het lasterlijk spuien van ongestructueerde vuilspuiterijen. Of nog beter: zoek een rustig plekje op Zorgvlied!

 • no-profile-image

  WakkerWie

  Wees dan consequent en ga dan helemaal niet meer buiten de deur eten. De footprint daarvan is vele malen groter dan dat je thuis eet....
  By the way, wat mij stoort is dat mensen uit het hele land verre autoreizen maken om biologische producten in te slaan... Ik scherts nu een beetje maar de ondertoon moge duidelijk zijn Dier?

 • no-profile-image

  dier

  Ja, Wakkerwie , de mensen zijn misleid, dat heeft u goed gezien.

 • no-profile-image

  dier

  Een heel goede stap van de horeca. Ik geloof zelfs nog, dat een deel van de horecamensen, net zoals bijna elke consument, mogelijk niet eens weet hoe foie gras eigenlijk wordt gemaakt. Blij hiermee en goed dat de tophoreca inziet dat je dit in deze tijd niet meer kunt verkopen.

 • Noordam2

  jammer want het is zo lekker

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.