Pluimveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Fonds vergoedt schade vermeerderaars

Er komt een privaat fonds om de schade van vermeerderaars bij een uitbraak van vogelpest (AI) te vergoeden.

Dat blijkt uit afspraken tussen het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) en LNV in het kader van het Diergezondheidsfonds (DGF).

Bij een uitbraak van AI kunnen broedeieren door vervoersverboden en gesloten grenzen niet als broedei afgezet worden. "Tijdens de vorige uitbraak waren de vermeerderaars daardoor het kind van de rekening. Ik ben blij dat dat nu voorkomen wordt", zegt Jan Wolleswinkel, voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Pluimveehouders (NOP). Het fonds wordt het komende halfjaar uitgewerkt.
Ook wordt gewerkt aan een corridor voor slachtkalkoenen. Omdat kalkoenen niet in Nederland geslacht kunnen worden, hebben exportbeperkingen grote gevolgen. Duitsland is bereid om bij een uitbraak een corridor naar een Duitse kalkoenenslachterij in te stellen.

Dit is pas concreet te maken als er een uitbraak is, maar om snel te kunnen handelen worden het komende halfjaar criteria voor een corridor opgesteld.

Convenant DGF

Beide afspraken werden gemaakt in het kader van het convenant DGF, waarover deze week een akkoord werd bereikt. Daarin is vastgelegd dat de pluimveesector de komende vijf jaar maximaal 26 miljoen euro bijdraagt aan kosten door AI of Newcastle Disease (NCD). Het NCD-plafond is verlaagd van 2,2 miljoen euro naar 2 miljoen. Dat wil zeggen dat alle kosten boven de 2 miljoen voor rekening van de overheid komen.

Het AI-plafond daalt van 34 miljoen euro naar 24 miljoen. LNV schat zowel de kans op een uitbraak als het verspreidingsrisico voor de komende jaren kleiner in dan in de afgelopen periode. In het huidige convenant is vastgelegd dat LNV 10 miljoen bijdraagt. In het nieuwe convenant vervalt dat waardoor het daadwerkelijke maximum gelijk blijft. Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders: "De bedragen blijven hetzelfde en met de afspraken voor broedeieren en kalkoenen zijn de belangrijkste punten geregeld. Daarnaast is afgesproken dat LNV bij een uitbraak de helft van de destructiekosten betaalt. Ik ben tevreden."

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    vermeerderaar

    Zeer goed resultaat met dank aan de bestuursleden van de kring vermeerderaars/opfokkers van de NOP

Of registreer je om te kunnen reageren.