Pluimveehouderij

Achtergrond

Extern deskundige moet salmonella Java terugdringen

Om de besmettingen met salmonella Java op vleeskuikenbedrijven terug te dringen gaat het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) voor tenminste een halfjaar een extern deskundige aantrekken.

De kosten daarvan (ongeveer 35.000 euro) moeten de vleeskuikenbedrijven en –slachterijen ieder voor de helft ophoesten. Na een halfjaar beoordeelt het PPE of dezelfde inzet en financiering voor een tweede halfjaar gewenst is. Dat heeft de Sectorcommissie Pluimveevlees van het PPE vandaag besloten.

Een aantal vleeskuikenbedrijven heeft al geruime tijd te maken met hardnekkige besmettingen met salmonella Java. Deze maken de helft uit van alle salmonella-besmettingen op vleeskuikenbedrijven. Dat draagt bij aan een negatieve beeldvorming bij consumenten over de veiligheid van pluimveevlees.

Om het aantal salmonella Java-gevallen terug te dringen scherpt het PPE zijn eisen in IKB Kip voor vleeskuikenbedrijven begin volgend jaar aan. Zo moet een vleeskuikenhouder een besmetting binnen 24 uur melden aan het PPE. Hij moet zijn bedrijf reinigen en ontsmetten en een swabonderzoek laten uitvoeren door een Hosowo-instantie. Bovendien moet zijn bedrijf drie weken leeg blijven staan. Indien na deze periode nog salmonella Java in de stal aanwezig is, moet die leeg blijven staan totdat die vrij is van een besmetting.

Daarnaast wil het PPE onderzoeken of één of meer reinigings- en ontsmettingsbedrijven zich kunnen specialiseren in de bestrijding van salmonella Java. Tenslotte wil het PPE inventariseren van welke vleeskuikenbedrijven het geen gegevens van de slachterij krijgt over besmettingen met salmonella Java. Dat is nodig, omdat Nederland vleeskuikens levend exporteert en Belgische slachterijen niet controleren op salmonella Java.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.