Pluimveehouderij

Achtergrond 380 x bekeken 8 reacties

Eierprijs knalt door €10

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62 tot 63 gram gaat deze week door de magische grens van € 10 per 100 stuks. Die notering komt deze week uit op € 10,10 per 100 stuks. Dat is 11 cent meer dan vorige week donderdag en betekent een nieuw record. Nederlandse en Duitse supermarkten hebben erg veel behoefte aan scharreleieren voor de feestdagen aan het eind van het jaar. De vraag van consumenten naar deze eieren is groot. Het aanbod kan die behoefte niet bijbenen. Duitse leghennenhouders zijn bezig met het omschakelen van een traditionele kooihuisvesting naar een alternatief huisvestingssysteem. Dat levert een tekort aan eieren op in Europa. Het vorige record van de eierprijzen dateerde uit 2003 na de uitbraken van vogelpest. Toen noteerde de NOP voor bruine kooi-eieren € 9,33 per 100 stuks. Een NOP-scharrelnotering was er toen nog niet. Wel gold er een toeslag voor scharreleieren op de NOP-prijs voor kooi-eieren. De eerstgenoemde eieren noteerden in 2003 rond € 10 per 100 stuks. Dat was in dat jaar een prijs franco pakstation, zodat er nog een korting voor de kosten gold voor de leghennenhouders. Dit jaar krijgen sommigen een toeslag op de NOP-richtprijs voor eieren.
Sommige eierpakstations komen in financiële problemen door de hoge eierprijzen. Zij hebben contracten voor vaste prijzen met supermarkten afgesloten voor de leverantie van hun eieren. Door de hoge prijzen moeten zij nu veel meer voor de eieren betalen aan leghennenhouders dan zij er bij de supermarkten voor krijgen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ,

  ze laten deze week weer een paar dubbeltjes liggen bij de nop, dus de toeslag loopt verder op. het begint een beetje op de oude ven notering te lijken,is ook omzeep geholpen door de handel,die hebben namelijk geen belang bij een transparante eiernotering.
  ik heb trouwens ook mijn twijfels bij de integriteit van de comisie er zitten mensen met teveel andere belangen bij.
  de comisie zou uitsluitend uit legpluimveehouders moeten bestaan.

 • no-profile-image

  koen

  Alex, ( lees nop-richtprijs) volg nu eens de markt, en niet de eierhandel. Je haalt je eigen notering onderuit!!!

 • no-profile-image

  kees

  Eierprijs????

  Goudprijs zul je bedoelen..........

 • no-profile-image

  kippetje

  als alie en zijn vriendjes de afgelopen 5 jaar een eerlijke prijs genoteerd zouden hebben hadden we nu niet zulke toestanden gehad want dan hadden we allemaal omkunnen schakelen naar de scharrel maar door de notering op ongeveer de gelijke hoogte te houden als van de kooi heeft er natuurlijk niemand intresse gehad om om te schakelen vandaar deze toeslagen . Handelaren die meer hebben verkocht als ingekocht eigenschuld dikke bult.

 • no-profile-image

  een boer en een zog

  he"coen je slaat de spieker wel op zijn kop!!

 • no-profile-image

  een boer en een zog

  ja ja ik weet het met een K, de K van Klomp uut trekken.

 • no-profile-image

  ,,

  ik vraag me trouwens af waar al die zwartspaarders hun geld parkeren tegenwoordig.

 • no-profile-image

  ei

  blijkbaar zittenvelen met vaste leveringsafspraken die nu veel geld kosten , en moet de vrije markt dit compenserend

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.