Pluimveehouderij

Achtergrond 33 reacties

'Eerlijke' ganzenlever is van kreupele eend

Hotels en restaurants in Nederland die 'diervriendelijke foie gras' serveren, zetten hun gasten doorgaans de lever van "gedwangvoederde, kreupele of verwaarloosde eenden'' voor.

Dat meldde Wakker Dier vandaag. Samen met het televisieprogramma Tros Radar deed de dierenwelzijnsorganisatie heimelijk onderzoek op een boerderij in Spanje waar de eenden worden gehouden.

In de uitzending van vanavond toont Radar beelden van deze 'undercoveroperatie'. Volgens een woordvoerster van Wakker Dier leven de dieren zonder beschutting op een dorre vlakte in de Spaanse zon. "De laatste drie weken van hun leven zitten de eenden in een kooi en worden ze gedwangvoederd met een pap van mais en eendenvet.''

Wakker Dier voert al jaren, met succes, actie tegen foie gras. Veel winkel- en horecabedrijven hebben de ganzenlever uit het assortiment gehaald.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dier

  Heel goed, Vertutteling, u kunt doen en eten wat u wilt, net zoals wij. Als u er niet wakker van ligt als ganzen en eenden zo gevoerd worden is dat uw probleem. Het typeert n.m.m. alleen hoe u tegen een dier aankijkt. Heeft niets te maken met geld verdienen of bedrijfsvoering. Is gewoon ordinaire dierenmishandeling.

 • no-profile-image

  Vertutteling

  Jippie, heeft onze linkse diermaffia weer toegeslagen?

  Ik als consument kan genieten van een heerlijke portie foie gras, maargoed dat mag nu dus ook al niet meer.

  Ik vind het verschrikkelijk dat een klein groepje intellectuelen hun krachten bundelen met publieke omroepen om de opinie van een geheel land te beinvloeden.

  Hoe kun je jezelf als producent verweren tegen deze idioten als ze alles afbreken wat je door de jaren heb opgebouwd?

  Jammer is echter dat het enkel averechts werkt. Men vergeet dat Nederland een hele kleine markt is, met enkel 16 miljoen consumenten, waarvan het merendeel geen vleesliefhebber is. Door de binnenlandse markt kapot te maken, moeten bedrijven over de grens kijken en gaan exporteren. In landen als Frankrijk, Duitsland en het zuiden van Europa wordt lekker vlees nog echt gewardeerd.

  Wat maakt het de producent of houder dan uit hoe die beesten gehouden worden als er vanuit de vraag klant (Zuid Europa) geen klachten komen?

  Wat, stop 300.000 kippen in een schuur, zal hun een worst zijn.

  Kip het meest mishandelde stukje vlees, daar ligt een gemiddelde Italiaan een half uur om in een deuk.

  Maargoed, wij hypocriete Nederlanders....

  Waarschijnlijk krijg ik nu een hele stortvloed van linksradicale vegetariers en Wakker Dier symphatisanten over me heen, maargoed, het is ook niet altijd even leuk om met de waarheid te worden geconfronteerd.

  Welke sector gaan we nu kapot maken, de bontindustrie?

  Veel succes in dat hypocriete land, ik leef letterlijk als een god in Frankrijk.

 • no-profile-image

  artikel staat nu ook op de voorpagina van de Telegraaf. Doet het wel goed zo vlak voor Kerst

 • no-profile-image

  gj

  Het mormel H , is al dik genoeg.
  Ik krijg de indruk dat het videobeelden zijn van dik 10 jaar geleden.
  Wakker Dier belazerd de zaak volgens mij dus alweer.
  Dat de Tros hier aan meewerkt. H. kan het niet laten. Elk jaar tegen de kerst hebben ze, Wakker Dier cs, weer "actiemaand" .Goedkoop wordt de
  publiciteit
  opgezocht en wordt gepoogd
  zieltjes te winnen
  Zo ook H. gisteravond weer in haar programma , de nominatie voor de kalfvlees reclame. Met deze reclame is niets mis mee.

 • no-profile-image

  dier

  Foie gras is niet mogelijk zoner dwangvoedering, want anders krijg je geen levers tot 10x de normale grootte. Die discussie hoeven we dus niet te voeren. Het is gewoon wreed. Ik wens niet bedonderd te worden als ik ergens ga eten en ik denk niemand.

 • no-profile-image

  dier

  Nou, Jan, Gans Eend, een kip ziet er anders uit als een eend. Verder snap ik niet dat er mensen zijn die het een probleem vinden dierenmishandeling, of slecht huisvesten van vee, of slecht houden van vee of wat voor misstand dan ook, aan de kaak te stellen. Het lijkt wel of ze het leuk vinden dieren te mishandelen en het in stand te willen houden. Wat is er nou tegen hier wat aan te willen doen? Jullie voelen je aangesproken.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Helemaal mee eens Student. Van Drie is met dochters Navobi en Alpuro een van de grootste kalververkrachters ter wereld. Maar ook individuele boeren kunnen er tegenwoordig wat van. Denk maar eens aan Van Bakel. Niet tevreden met het versjteren (spreek uit Verstieren) van de Venrayse Vredepeel met honderden uit hun uiers knappende Holsteiner Koeien en het naar de testikels helpen van landschap, dier en mens in de USA, maar ook nog gigagrootschalig de boel in India naar de Mallebiezen gaan helpen. Aan zulke grootschaligschrokkende rabauwen gaat de aarde ten onder!
  Als je daar en over mondiale verspreiding van veezieketen een boekje opengedaan wil zien worden dan moet je even googelen naar: Spotvogel 'De Pestvogels van Veerman' en 'Wachten op de Pandemie.' Leesvoer waarbij de lust tot vleeseten je letterlijk vergaat!

 • no-profile-image

  realist

  De Europese consument kan het geen snars schelen hoe hun vlees op tafel komt. Alleen in dit kleine rotlandje zitten wat rijke zakkenvullers met hulp van de media, dat dieren altijd en overal zielig zijn. Geloof me maar, Dieren organiseren geen rouwstoeten. Dieren vinden niks zielig. En dieren kennen absoluut geen medelijden met welk ander dier dan ook.

 • no-profile-image

  Vertutteling

  Vroeger kon ik er wakker van liggen en vond ik het erg. Ik heb ook voor een zeer lange tijd geloofd in betere omstandigheden voor dieren in Nederland.

  Wat mij iriteerde was dat elke poging tot het verbeteren van dierenwelzijn (Afschaffen kusntmatig bijvoederen, invoeren veruimde kooien, afschaffen kistkalveren, weidekoeien etc.) met zoveel pessimisme ontvangen wordt dat je jezelf als Nederlandse ondernemer af gaat vragen waar je het eigenlijk voor doet.

  Zo werkt de Nederlandse kalverindustrie heel hard aan betere omstandighede voor de dieren (Geen bloedarmoede, tussensegment biologisch en veeindustrie en Rozevlees) en dan trapt Wakker Dier de hele boel weer kapot met achterlijke radiospotjes. Probeert een stichting ter promotie van het kalfsvlees met veel geld en moeite een reclamespot op te zetten, dan gebruikt stichting Wakker Dier alle middelen - tot en met Thieme - aan toe om ervoor te zorgen dat de reclameactie tegen een gehele sector gekeerd wordt.

  Begint de Nederlandse pluimveesektor zich goed in te zetten voor kippenwelzijn en het promoten van lekker en verantwoord kippenvlees, dan komen die linkse mafketels weer met een campagne waarin een succesvolle marketingcampange ter promotie van kip gigantisch tegen de gehele sektor wordt gekeerd door met hetzelfde deuntje doodleuk mede te delen dat kip het meest mishandelde stukje vlees is.

  Door dit soort grapjes is maakt wakker dier een binnenlandse markt kapot, keert mensen tegen ondernemingen en zorgt ervoor dat bedrijven ook geen zin meer hebben om in Nederland te investeren. Los van het feit dat we het hier over werkgelegenheid hebben, hoeveel zin heeft het voor fabrikanten om veel geld uit te geven aan dierenwelzijn als dankzij deze linkse boevenbende elke investering die je doet tegen je wordt gebruikt? Enige optie is importeren naar landen waar je produkt (in het geval van vlees Zuid Europa) wel gewardeerd wordt.

  Die geven geen ene donder om dierenwelzijn en betalen een goede prijs. Waarom zou je er als bedrijf dan nog in dierenwelzijn investeren? Tijd om weer onverdoofd te castreren en kalveren op te kisten. Gefeliciteerd bijdehandjes van wakker dier, jullie hebben de situatie zojuist erger gemaakt.

  De tijd dat ik de wereld wou verbeteren is voorbij. Ik ga lekker eten zometeen, eet een heerlijke portie Foi Gras met een goede wijn en ga als bourgondier ten onder.

  (Owja, dat mag niet van de linkse millieu maffia)

 • no-profile-image

  gekke henkie

  zouden ze ook met antoinette hertsenberg moeten doen. trechter erin en proppen maar. als ze hier een einde aan wil maken moet ze aktie ondernemen in spanje en niet hier.

 • no-profile-image

  Berend Botje

  In Frankrijk is de Dordogne dé streek waar Foie Gras geproduceerd wordt, zowel van ganzen als eenden. Als je daar rond rijdt zie je zeer veel eenden en ganzen buiten scharrelen, de mensen die daar wonen zijn trots op het zeer smakelijke product dat daar wordt geproduceerd, er zijn zelfs speciale winkels waar alleen producten van ganzen en eenden wordt verkocht ( o.a. van het merk Godard) heb nog geen Fransman of Francaise daar gehoord die er schande over spreekt.
  Het dwangvoederen zal hier en daar vast wel voorkomen, dat is nog geen reden om hier ook dwangvoedering af te dwingen, m.a.w. als je dit soort producten eet of verkoopt ben je blijkbaar een slecht en verderfelijk persoon. Ik eet er niet minder om, heerlijk Foie Gras d'Oye of Foie Gras du Canard. Ik maak zelf wel uit wat ik eet, heb ik mevrouw Hertzenberg niet voor nodig.

 • no-profile-image

  dier

  Ja, ik heb met een boer gesproken over de hele sector wat dit betreft. U denkt toch niet, dat Frankrijk in opspraak komt door de praktijken van 1 boer? Neem maar van mij aan dat het waar is en wel NU.

 • no-profile-image

  Goossens

  Ze weten nog geen eens waar ze het over hebben..
  Ganzenlever = van ganzen..
  Eenden lever = van Eenden..
  Maar ganzenlever van eenden???

 • no-profile-image

  dier

  Er zullen toch wel meer mensen als toerist in Frankrijk komen? Ik ben het wel met haar eens.4xdhht

 • no-profile-image

  herkauwer

  Wat een erge typen lopen er door dit forum heen zeg. Ene "GJ", "Jan" en zich "Eerlijkheid" noemend parvenue die alleen maar verdachtmakingen spuien zonder met enig bewijs te komen. Als er dan wél bewijzen worden aangedragen dan gaat men die bagateliseren alsof er niks aan de hand is. Typisch de reactie van lieden die verdomd goed weten dat ze geen poot hebben om op te staan. En die Botje uit Zuidlaren (de man die 232.000 kippen in één stal normaal vindt) hoeft al helemaal niet serieus genomen te worden, nét als die Waterlandse boerin die onze wilde ganzen het licht niet in de ogen gunt. In menig opzicht is ons eigen platteland nog veel erger dan menig derde wereld land!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Vertutteling, ik vind je een hoogst bedenkelijke holklapper. Waar haal je het gore lef vandaan om hele bevolkingsgroepen of zelfs etnische volken over jouw groftandige kam te sleuren? Dat zogenaamd 'lekkere Nederlandse vlees' lijkt maar al te vaak meer op een spons vol water dan op een eerlijk opgegroeid product. En dat is ook zo met tal van andere agri-voortbrengsels. En dan heb ik het nog maar alleen over water en niet over de smaak. Vaak al nét zo ellendig als het leven dat de arme dieren in die monsterlijke stallen gehad hebben. Jawel ik heb het over kwaliteit. Iets dat in dit land vrijwel uitgestorven is. Want bij jullie gaat het alleen nog maar om de kwantiteit. En daarvan word ik nou ziek!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Vertutteling, los van het feit dat je nu eindelijk wat zinniger door de bocht komt, vlieg je er aan het eind toch weer met een minder sierlijke boog uit! Maak toch niet steeds die fout om iedereen die kritisch staat tegenover het agro-industriële complex maar op een en dezelfde hoop te vegen. De critici in dit forum hebben voor zover ik weet geen snars van doen met welke organisatie dan ook en leveren op persoonlijke titel hun bijdragen aan het geheel. Wakker liggen van deze of enige andere agriproblematiek doe ik al decennia niet meer. Wél baart de ethische verwording van veel veehouders mij grote zorgen. De manier waarop men over de natuur en de in de natuur levende wilde dieren spreekt is dikwijls ronduit satanisch! Zonder enig gevoel of respect en met een ten hemel tergend egoisme doorspekt. Als zulke lieden mijn voedsel moeten produceren dan mag mijn portie al op voorhand naar Fikkie!

 • no-profile-image

  dier

  Precies, Herkauwer, dat bedoel ik nu. De verloedering van de mores van de boerenstand.

 • no-profile-image

  dier

  Kan allemaal wel zijn, maar ik heb er moeite mee als ik via reklame, betaald door Brussel, dus van mijn belastingcenten, bedonderd word. Dit betreft de kalfsvlees reklame en ook de kippevlees reklame. En daarom ben ik het eens met de media, als ze leugens aan de kaak stellen. Het moet niet gekker worden, zeg. En, Vertutteling, u heeft gekozen voor de ruimte in Frankrijk en het geld. Dat is uw goed recht. Maar om dan terug te willen naar mindere tijden, omdat ook u teleurgesteld bent in uw collega´s, vind ik wel wat ver gaan. Investeren in dierenwelzijn doe je niet voor het geld in de eerste plaats, maar omdat je jezelf in de spiegel kunt aankijken. Geld moet van fatsoenlijke prijzen komen, maar die krijgen juliie nu ook niet als ik het mag geloven. Bovendien, in Frankrijk is de ruimte en dus meer mogelijk t.a.v. dierenwelzijn, denk ik. Meer ha´s meer steun uit Brussel?

 • no-profile-image

  gert

  Ook tournedos van een gekneusde stier van een stierengevecht

 • no-profile-image

  kippen

  blijkt maar weer dat onder parijs de derde wereld begint.

 • no-profile-image

  boerin

  Gert, lekker toch dat buitenlandse vlees
  daardoor moeten onze boeren het exporteren die achterkanten van onze beesten, wat de ganzenlevers betreft die zie ik in grote getalen in de lucht vet van het eten bij de boer, niet op de natuurgronden, laten ze die diervriedelijk afknallen en serveren die levers.
  Trouwens dank voor meestal kort en toch vattende reakties Gert, groet van een Boerin

 • no-profile-image

  jan

  En wat voor lieden zitten in de dure restaurants te schransen met zo,n menu ? Juist de bobo,s en politici die dit allemaal weer kunnen declareren,daar komt jan met de pet niet aan toe,die zoekt wel een friettentje op

 • no-profile-image

  Kijk nou toch, het blijkt, dat Gert toch nog een fan heeft. Proficiat.

 • no-profile-image

  gijs

  gewoon niet op reageren,hebben ze er het minst plezier van.

 • no-profile-image

  gerard

  Laten we eerlijk zijn, als boer wil je zo niet met je dieren omgaan. maar het gebeurt wel, waarom? ik weet het niet.

 • no-profile-image

  Eerlijkheid

  Waar bijna niemand op let is dat de familiezender TROS een sprrekbuis is van de dierenactivisten. De presentatrice is gehuwd met een 1e kamerlid van de PvdD. Deze man is tevens adviseur bij Wakker Dier. Het is een schande dat de media op deze wijze zgn onafhankelijk verslag doet van zgn wantoestanden. Maar ja, wat moet je? Een van de rechters die de claim van Friesland Vlees afwees tegen deze TROSRADAR, heeft als nevenfunctie een job in het Secretariaat voor de Media... Begrijpt u het nu?

 • no-profile-image

  gj

  Dier, je hebt gewoon je punt.
  Niemand vind dat leuk.
  Dwangvoederen dus ook niet.
  Boerinnetje, nee ik ben de laatste jaren niet in Frankrijk geweest. Als ik het goed begrijp, heb jij maar liefst bij 1 boer gekeken en gesproken. En daar baseer jij je dus verhaal op.
  Ik heb nog steeds de indruk dat het stokoude beelden waren. Gegoten in een nieuw jasje door een naar mijn mening onwaarachtige organisatie: Wakker Der.

 • no-profile-image

  boerinnetje

  GJ in Noord Ned. heeft zeker nog nooit in de stallen gekeken in Frankrijk. Ik ben me kapot geschrokken. Heb met de boer gesproken en dit is de gewone praktijk daar, dwangvoederen. Walgelijk, en van nu, niet van 10 jaar geleden

 • no-profile-image

  jan

  Ik vraag me af of Radar een verlengstuk is van wakker dier? Volgens mij wordt Radar gesponsord door wakker dier, want hoeveel hardwerkende mensen gaan in een restaurant eten waar foie gras wordt geserveerd? Ik in iedergeval niet en ik denk vele met mij. En als ik daar dan al zou gaan eten, dan zal mij die foie gras, denk ik, goed smaken. De beelden die ik gezien heb zijn dezelfde als die we gezien hebben bij de akties tegen het kooiverbod; uitgelegde scharrelkippen ipv kooikippen!
  Ik vind dit volksverlakkerij van de erste soort!

 • no-profile-image

  boer

  Radar gaat voor gerechtigheid voor de consument. Tegelijkertijd misbruiken ze hun onafhankelijkheid door van ons gemeenschapsgeld reclame te maken voor Wakker Dier. Zo maak je denk ik je eigen programma belachelijk.....

 • no-profile-image

  GJ

  Uit de reacties is de volgende conclusie te trekken: Boerinnetje en Dier zouden wel eens 1 en dezelfde persoon kunnen zijn. Zo maak je wel een brede discussie!
  Gezellig he, hoedje op=dier, mutsje op =boerinnetje.
  Waar speel je dit rollenspel, op kantoor bij Wakker Dier?

 • no-profile-image

  Student

  Vertutteling, volgens mij hebben de bijdehandjes van Wakker Dier de situatie alleen maar beter gemaakt; zakken als u zijn in ieder geval opgerot naar een land waar dergelijke praktijken normaal gevonden worden (derde wereld land). U leeft duidelijk in Frankrijk ja; het is u blijkbaar ontgaan hoe die hele reclame rondom kalfsvlees tot stand is gekomen, en waar de bulk belastinggeld (maar liefst €3 miljoen) naartoe is gegaan... Dat geld ging naar de Stichting Promotie Kalfsvlees. En bij wie hoort die stichting....???? Verbazingwekkend is dat de Van Drie Groep...ik neem aan dat u dat bedrijf kent...ik ga daar verder niet op in. Dit hoort ook bij de leugens waar velen het hier over hebben.
  Gelukkig gaan wij hier in Nederland de goede kant op w.b.t. dierenwelzijn. Mede dankzij mevrouw Thieme ja. Zij zet ten minste door! U hebt het destijds opgegeven las ik; triest hoor. Of bent u stiekem gewoon heel erg jaloers op wat deze dame heeft kunnen bereiken op het gebied van dierwelzijn....?! Maar blijft u alstublieft lekker op uw luie Bourgondische gat in Frankrijk zitten. Schrans u van mijn part vol met die "gore" Foie Gras, en ga vooral snel 'ten onder' door bijv. hartvervetting o.i.d. Mensen zoals u (opgevers), daar hebben de dieren toch niks aan. Aan doorzetters wel, al is het stukje bij beetje. Dus, aan alle organisaties die zich hard maken voor het welzijn van onze productiedieren, en die hier door sommigen met een zeer beperkte intelligentie helaas nogal onbeschoft behandeld worden: pluimpje..ga zo door!

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.