Pluimveehouderij

Achtergrond

Biologische hen Gelderse Vallei weer naar buiten

Biologische leghennenhouders in de Gelderse Vallei willen per 1 januari 2010 hun kippen weer naar buiten doen.

Voorwaarde is wel dat er geen nieuwe uitbraak van Salmonella gallinarum in de regio komt en dat er een goede entstof beschikbaar is. Dat meldt de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV).

In de Gelderse Vallei geldt naar aanleiding van uitbraken van de besmettelijke ziekten coryza en Salmonella gallinarum sinds 7 november een ophokplicht voor legbedrijven met een uitloop. Voor biologische bedrijven geldt een ophokadvies, omdat Europese wetgeving geen ophokplicht voor biologische bedrijven toestaat.

De BPV vindt het belangrijk voor het imago van de sector om de uitloopmogelijkheid zoveel mogelijk te garanderen. Bovendien schat de BPV het verspreidingsrisico via mensen en voertuigen hoger in dan via de uitloop. Om de situatie verantwoord te houden wil de BPV wel dat bedrijven binnen een kilometer van besmette bedrijven kunnen enten tegen Salmonella gallinarum.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.