Pluimveehouderij

Achtergrond 283 x bekeken 1 reactie

Besmetting SG in Hooghalen

In Hooghalen (Dr.) is een leghennenbedrijf besmet met Salmonella galinarium. Het PPE heeft inmiddels een 3-kilometerzone rond het besmette bedrijf ingesteld.

Het RIVM heeft officieel bevestigd dat een leghennenbedrijf in het Drentse Hooghalen besmet is met Salmonella Galinarum. Deze bevestiging kwam na het nemen van monsters door de GD omdat het bedrijf ineens kampte met een uitval van 2 procent per dag. Robert Jan Molenaar van de GD: ,,Het gaat om een oud koppel bruine hennen, de symptomen passen in het standaard beeld van SG.’’
Een passende omschrijving voor het klinisch beeld komt van één van de in 2005 getroffen pluimveehouders, die het stalbeeld omschreef als bestaande uit “dode hennen en kerngezonde hennen”. Bij nadere inspectie van het koppel blijken er dan vaak toch dieren te zijn met algemene tekenen van ziekte, zoals koorts (de poten voelen erg warm aan), bolzitten, een bleke kam en eventueel diarree. Al snel na aanvang van de symptonen treedt sterfte op, waardoor de symptonen niet altijd worden opgemerkt. Opvallend is dat het legpercentage vaak op peil blijft, terwijl de uitval hoog oploopt.

3-kilometerzone is ingesteld

Het productschap PPE heeft inmiddels een 3 kilometerzone ingesteld, waarin strenge regels gelden. Om verdere verspreiding van de besmetting te voorkomen, heeft de voorzitter van het PPE een gebied met een straal van 3 km rondom het besmette bedrijf ingesteld. Binnen dit gebied (bekijk het kaartje) geldt een verbod om bedrijfsmatig gehouden pluimvee buiten te houden. Het verbod geldt niet voor biologisch gehouden pluimvee maar houders van biologisch gehouden pluimvee wordt sterk aangeraden het pluimvee ook binnen te houden. De periode waarin pluimvee niet buiten mag worden gehouden geldt voor maximaal een periode van twaalf weken. In het 3 km gebied liggen vier andere legbedrijven en één vleeskuikenbedrijf. In totaal worden in het 3 km gebied ongeveer 220.000 stuks pluimvee gehouden. De GD heeft geen duidelijke link tussen de besmetting in Hooghalen en de overige 10 besmettingen in de Gelderse Vallei kunnen leggen.

Foto

Fabian Brockötter

Eén reactie

  • no-profile-image

    Roland Bronneberg

    Rectificatie: het begin van het bericht doet vermoeden dat de GD de monsters heeft genomen. Echter, de betreffende pluimveehouder en zijn begeleidende pluimveedierenarts hebben op basis van het ziektebeeld, de uitval, en het sectiebeeld besloten om monsters voor verder onderzoek in te sturen. Vervolgens zijn volgens het protocol de VWA en GD gewaarschuwd omdat de uitval gedurende 2 opeenvolgende dagen boven de 0,5% uitsteeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.