Pluimveehouderij

Achtergrond 553 x bekeken

Welzijnseisen vleeskuikens onduidelijk

Eu stelt vanaf 1 juli 2009 strenge eisen aan hokbezetting, percentage uitval en percentage hakaandoeningen. Nederland heeft dit nog niet ingevuld en weet niet hoe daar mee om te gaan.

De welzijnseisen waaraan vleeskuikenhouders vanaf 1 juli volgend jaar moeten voldoen zijn nog niet duidelijk. De Europese Commissie schrijft voor de vleeskuikenhouders aan bepaalde eisen op het gebied van voetzool- en hakaandoeningen en uitval moeten voldoen om 42 kilo vleeskuikens per vierkante meter te kunnen houden. Die bezetting mag standaard 33 kilo per vierkante meter zonder extra eisen zijn voor alle Europese vleeskuikenhouders. Nederland moet nog aangeven hoe het de eisen van de hak- en voetzoolafwijkingen gaat invullen. Dat zei Henk Hulsbergen, beleidsmedewerker van het Productschap Pluimvee en Eieren, vandaag op een studiedag van mengvoerfabrikant Agrifirm.

Volgens de Europese richlijn voor vleeskuikens mag de uitval onder vleeskuikens niet hoger zijn dan 1 procent + 0,06 x het aantal productiedagen om 42 kilo vleeskuikens per vierkante meter te houden. Bij het aanhouden van de vleeskuikens van 40 dagen mag de uitval dus maximaal 3,4 procent zijn. Bovendien moeten vleeskuikenhouders de uitval elke dag berekenen. Nederland wil die eis ten aanzien van de uitval niet invoeren, maar zal andere eisen stellen volgens Hulsbergen. Welke dat zijn is nog niet bekend.

Daarnaast mogen vleeskuikens niet te veel hak- en voetzoolaandoeningen hebben om een hogere bezettingsgraad in de stal te realiseren". "Sommige slachterijen verwijderen de loopbenen van de vleeskuikens en meten dan het aantal hakaandoeningen. Dat komt dan uit op nul. Andere slachterijen meten de hakafwijkingen met de loopbenen en komen dus op een hoger percentage aandoeningen uit. Daarvoor moeten we nog een oplossing voor vinden", zegt Hulsbergen. Hij verwacht overigens dat het niet mogelijk is de EU-welzijnsregels voor vleeskuikens in Nederland voor 1 juli van volgend jaar in te vullen.

De Nederlandse voorstellen voor die regels gaan naar verwachting in februari volgend jaar naar de Eerste en Tweede Kamer. "Die kunnen dan nog bezwaar maken tegen de regels en veranderingen eisen. Dan lijkt de invoering daarvan op 1 juli 2010 niet haalbaar", stelt de PPE-beleidsmedewerker.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.