Pluimveehouderij

Achtergrond 1726 x bekeken

Weidekoeien klaar voor slacht

De vijftien weidekoeien van melkveehouder Geert Pekema (l) uit Broek zijn klaar voor de slacht.

Vandaag haalde hij ze samen met zoon Sietze (m) en medewerker Rimmer de Jong (r) uit het weiland, omdat het te nat wordt. “Deze koeien konden we in het voorjaar niet meer gebruiken voor de melk. Omdat we gras over hebben, heb ik ze de zomer buiten laten lopen. Ze zijn nu mooi op gewicht, dus ze leveren meer op bij de slacht. Ze blijven een nacht op stal en worden dan opgehaald”, zegt Pekema. Foto Alex de Haan

Berno van den Hoven neemt een monster uit de maiskuil van melkveehouder Arjan van Dongen uit het Groningse Drieborg. Het monster gaat naar grondlaboratorium Blgg in Oosterbeek. "Het monster wordt onder andere onderzocht op voederwaarde en zetmeelgehalte", vertel Van den Hoven. Om een goed beeld te krijgen, steekt Van den Hoven over de hele diepte van de kuil. Eén monster is voldoende om de voederwaarde te bepalen. De kuil wordt niet onderzocht op mineralen.
Foto Koos van de Spek

Bezoekers van een bijeenkomst van de KI-vereniging München Grub bekijken Fleckvieh-koeien van melkveehouders Gerard en Annie Holtmaat in het Overijsselse Ambt Delden. Volgens Annie is de belangstelling voor Fleckvieh-koeien groot. "Er zijn zeker tweehonderd mensen geweest. We hebben dertig Holsteins, veertig Fleckviehs en dertig kruislingen, dus op één boerderij kun je goed vergelijken. Door kruisen krijg je een meer robuuste, vruchtbare koe die bovendien een betere stofwisseling heeft." Foto Eric Brinkhorst

De vleeskuikens van Eric Brunen worden geladen. De vleeskuikenproducent in Swifterbant in Flevoland leverde 32.000 dieren van het ras Ross af. Deze wogen per stuk ongeveer 2 kilo. De dieren zijn 37 dagen op het bedrijf geweest. Ze zijn geleverd aan slachterij Vleesch du Bois in het Noord-Hollandse Blokker. Brunen is niet helemaal tevreden over de prijs die hij momenteel beurt voor de dieren. "Die staan fors onder druk", aldus Brunen. De volgende ronde kuikens hoopt hij vlak voor Kerstmis af te kunnen leveren. "Een gunstig moment", weet Brunen. Foto Alex de Haan

Een medewerker van Prime Champ oogst champignons op de productielocatie in het Limburgse Meterik. Het is één van de vier productiebedrijven van Prime Champ. Bijzonder aan deze locatie is dat er geoogst wordt van één laag in plaats het oogsten stellingen. "We kunnen plukkers zo flexibeler en sneller rondsturen," vertelt Theo Haegens productiemanager van Prime Champ. Foto Gé Hirdes

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.