Pluimveehouderij

Achtergrond 230 x bekeken 2 reacties

Toekomst voor de combinatiekip?

De Christenunie ziet graag dat de legpluimveehouderij een ras ontwikkelt dat zowel eieren legt als goed is voor vlees. Volgens Tweede Kamerlid Ernst Cramer is de toekomst voor deze combinatiekip verzekerd.

Ieder jaar verdwijnen miljoenen haantjes in de versnipperaar of gaskamer. Het ras van de legkippen is zover doorgefokt op het leggen van eieren, dat de haantjes geen vlees aanzetten en dus ongeschikt zijn om op te groeien. Dan kun je ze maar beter afmaken, is de gedachte.

Vorig jaar is een Christenunie-motie aangenomen waarin de minister van LNV gevraagd werd onderzoek te doen naar de mogelijkheden van de zogenoemde combinatiekip; een hen voor eieren en een haan voor vlees. De sector moet naar minder gespecialiseerde rassen toe.
Het onderzoek is afgerond met een mager resultaat. Volgens de minister zal om economische redenen de combinatiekip het altijd afleggen tegenover haar gespecialiseerde rasgenoten. Logisch; een legkip eet het minste voer en zet het minste vlees aan omdat alle energie gebruikt wordt om eieren te leggen. Een vleeskip groeit snel zodat ’ie op gewicht is, en dan gebruikt zo’n dier minder voedsel.

Daar staat tegenover dat volgens deskundigen de gezondheidsaspecten van dit dier beter zijn, omdat het minder specifiek doorgefokt is. En wat te denken van de maatschappelijke weerstand om dieren die niet geschikt zijn dan maar gewoon te doden? Een combinatiekip kan beide doelen dienen. Dat scheelt in productielijnen voor het ene of het andere soort. We krijgen de eieren die we willen en betalen een iets hogere prijs. Wil de consument zijn beurs trekken? Ja hoor, supermarkten bieden uitsluitend scharreleieren vanwege maatschappelijke druk om geen kooieieren meer te eten. Dat dit prijsverhogend heeft gewerkt is evident, en geaccepteerd. De retail is aan zet om te zeggen: lever ons die combikip.

Met de combinatiekip wil je een andere kant op. Verburg denkt nu veel te vanuit de huidige economische kaders. De belangstelling voor dit product is vele malen groter dan zij voorstelt. De toekomst voor de combinatiekip is absoluut verzekerd.

Ernst Cramer is Tweede Kamerlid voor de Christenunie

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  leo

  nou uuu die kip is er wel maar er is niemand te vinden die de brug van boer naar consument wil slaan . is die er wel dan graag effe bellen 0653771275

 • no-profile-image

  brabant

  Chaams hoen, goede eileggende kip, hanen een geweldig stuk lekker vlees.
  Dus heren geen smoezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.