Pluimveehouderij

Achtergrond 266 x bekeken 3 reacties

"Ophokken schaadt imago biologische sector"

Voorzitter biologische pluimveehouders vindt niet dat zijn leden de zwarte Piet toegeschoven krijgen van de uitbraken van acute snot en S.g. Wegens imagoproblemen wil hij liever massaal enten dan ophokken.

Het Productschap Pluimvee en Eieren verplicht pluimveebedrijven met vrije uitloop in de Gelderse hun dieren op te hokken tegen de verspreiding van Acute snot en S.g. Biologische pluimveehouders zijn uitgezonderd van deze plicht, maar staan er welwillend tegenover. Jaap van Deelen ging met het bestuur in beraad over de te volgen procedures en de in te nemen stelling.

Biologische kippen worden ze qua diergezondheid gezien als risicofactor. Hoe voelt het om als biologische sector de zwarte Piet toegespeeld te krijgen bij het uitbreken van deze ziektes?
,,Ik heb niet het idee dat de biologische sector de zwarte Piet krijgt toegespeeld. Feitelijk gaat het biologisch houden van pluimvee ook niet gepaard met meer ziekte-uitbraken. Toch is er een bepaald risico, dat geef ik toe. Met vrije uitloop komen de hennen in aanraking met andere dieren en bij een ziekte die kan worden overgebracht in andere dieren, stof of wind, loopt hiermee het risico op. Je wilt het risico beperken waar mogelijk. Een mogelijke besmetting brengt tenslotte grote financiële gevolgen met zich mee, evenals veel leed voor zowel boer als dier. ‘’

Gaat de biologische sector het advies van de PPE opvolgen?
,, We willen verantwoord met de situatie en de ophokplicht omgaan en adviseren onze leden om dit ook te doen, wat betekent dat binnen het bewuste gebied wegen gezocht moeten worden om kippen verantwoord naar buiten te laten. ‘’

Is enten een optie?
,, Absoluut. Kosten en risico’s komen echter voor rekening van de pluimveehouder en de risico’s zijn nog niet helemaal in beeld gebracht. In tegenstelling tot de opfok, hebben we met enten bij legkippen nog weinig ervaring. Zelf stel ik: zodra de entstof er is moeten we massaal gaan enten.’’

Het gehele interview met Jaap van Deelen is te lezen in Pluimveehouderij van 27 november 2009.

Foto

Fabian Brockötter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  de clercq katelijne

  hebben jullie soms voor mij de adressen van de bio boeren in nederlend?

 • no-profile-image

  ,

  wat moet je daar mee?

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  Het probleem van al die ziektes is dat de veebezetting op de Veluwe exorbitant hoog is waardoor de ziektedruk heel hoog is. Ook is de weerstand van de heden ten dage gefokte hennen is zeer laag. Als voorzitter van een biologische club die de belangen van biologische boeren denkt te behartigen zou hij daar aandacht aan moeten besteden in plaats van te pleiten voor nog meer entingen

Of registreer je om te kunnen reageren.