Pluimveehouderij

Achtergrond 337 x bekeken

Meten is weten met Poultrycare

ForFarmers is in samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren een nieuw project gestart om gezondheidsrisico’s op de legpluimveebedrijven te verminderen: Poultrycare.

Met de omschakeling naar alternatieve huisvestingsystemen komt de gezondheid van de hennen steeds meer onder druk. Met het nieuwe Poultrycare-concept wil ForFarmers het rendement op legpluimveebedrijven verhogen door de gezondheidsrisico’s te verlagen.
Uitval van hennen is een goede gezondheidsparameter. Uit de resultaten van Agroscoop blijkt dat er grote spreiding is in uitval tussen verschillende legbedrijven, met uitschieters tot 35 procent uitval. In kooihuisvesting is gemiddeld de minste uitval te meten, in een volière met uitloop komt de meeste uitval voor. Aangezien alle bedrijven moeten overschakelen op een alternatieve huisvesting is het belangrijk om de gezondheidsrisico’s in beeld te brengen.

De Poultrycare-scan bestaat uit twee delen, de scan en het gezondheidspakket. De nadruk ligt op preventie. Tijdens de scan krijgen legpluimveehouders de risico’s van een aantal virussen, bacteriën en parasieten op het bedrijf in beeld. Daarna kunnen legpluimveehouders meedoen aan het gezondheidspakket van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Dat pakket bestaat uit bloed-, darm- en wateronderzoek.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.