Pluimveehouderij

Achtergrond

Eierproductie stabiel

De Nederlandse eierproductie is dit jaar stabiel met 9,5 miljard stuks. Het aandeel van kooi-eieren in die productie neemt verder af ten gunste van scharreleieren. Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Pluimvee en Eieren.
Nederlandse leghennenhouders produceren dit jaar naar verwachting 4,3 miljard kooi-eieren. Dat betekent een daling van 0,1 miljard eieren ten opzichte van 2008. Het aandeel van kooi-eieren in de totale Nederlandse productie van eieren zakte van 46,3 naar 45,2 procent.
De Nederlandse productie van scharreleieren stijgt dit jaar met 0,1 miljard stuks naar 3,9 miljard stuks. Daarmee gaat het aandeel van deze eieren in de totale Nederlandse eierproductie van 40,0 naar 41,1 procent. De productie van biologische en Freiland-eieren blijft dit jaar stabiel op respectievelijk 0,2 en 1,1 miljard stuks.
De Nederlandse eierproductie groeiede tussen 2005 en 2009 van 9,1 naar 9,5 miljard stuks. Nederlandse leghennenhouders profiteren steeds meer van een tekort aan scharreleieren in Duitsland. Duitse leghennenhouders schakelen langzaam over van een traditionele kooihuisvesting naar alternatieve systemen. Zij moeten dat officieel voor eind van dit jaar gerealiseerd hebben. Of dat lukt is de vraag, omdat zij moeizaam vergunningen krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.