Pluimveehouderij

Achtergrond

Duitsland gaat meer eieren produceren

Duitse leghennenhouders produceren volgend jaar naar verwachting met 640.000 ton bijna 6 procent meer eieren dan dit jaar. De totale Europese productie stijgt in 2010 naar verwachting met 1 procent naar 6,53 miljoen ton. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie, die de Sectorcommissie Eieren van het Productschap Pluimvee en Eieren aanstaande donderdag bespreekt.
De Duitse eierproductie daalt dit jaar nog met 17,1 procent naar 605.000 ton. Duitse leghennenhouders zijn volop bezig met het omschakelen van een traditionele kooihuisvesting naar alternatieve systemen. Die omschakeling zou voor het eind van dit jaar moeten gebeuren. Sommige Duitse leghennenhouders willen hun dieren tot op het laatste moment in legbatterijen houden. Zij zullen niet meer omschakelen naar een andere huisvesting en hun bedrijf stoppen. Duitse bedrijven die wel willen omschakelen, klagen over het trage tempo van de afgifte van vergunningen. Daardoor is de Duitse omschakeling naar alternatieve huisvestingssystemen misschien niet voor het eind van dit jaar gerealiseerd. De Duitse eierproductie zal daardoor in het eerste kwartaal van volgend jaar nog op een veel lager niveau dan gebruikelijk liggen. De rest van het jaar neemt die productie weer toe. Duitsland is het belangrijkste exportland voor Nederlandse eieren.
De Nederlandse productie van eieren blijft dit en volgend jaar praktisch stabiel op 596.000 ton. De Europese productie van eieren daalt dit jaar naar schatting met 2,9 procent naar 6,47 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.