Pluimveehouderij

Achtergrond 239 x bekeken

Afwisseling in voer goed voor afweersysteem hennen

Gevarieerde voeding is goed voor het immuunsysteem van leghennen.

Dat concludeert dierfysiologe Ruth Adriaansen-Tennekes, die vandaag op het onderwerp promoveert aan Wageningen Universiteit.

Het maakt daarbij voor de kip niet uit of het voer biologisch of gangbaar geteeld is. Adriaansen-Tennekes stelt dat variatie in eten zorgt voor variatie in milde stress. Stressgevoeligheid is direct van invloed op de reactie van het afweersysteem, en dus op de gezondheid, aldus de fysiologe. Ze baseert zich op onderzoek onder leghennen die al meer dan 25 generaties lang hetzelfde voer kregen en opeens een ander rantsoen voorgezet kregen.

"Het immuunsysteem krijgt door een verandering van voer een schop onder zijn kont", legt Adriaansen-Tennekes uit. Niet alleen de gezondheidsweerstand verandert, ook de hormoonhuishouding en daarmee de stressgevoeligheid wordt beïnvloed.”

Tijdens de proeven kreeg een deel van de hennen biologisch voer en een deel gangbaar. Voor de gezondheid van de dieren bleek dat geen verschil te maken. "Het is niet te zeggen of een biologisch of gangbaar dieet het beste is. Uit onderzoek blijkt dat het allemaal veel ingewikkelder in elkaar steekt. Ieder individu reageert anders op stress, en dus op voedsel, maar hoe is niet te voorspellen. Het onderzoek heeft veel nieuwe vragen opgeroepen."

Wel bleek dat afwisseling in rantsoen goed voor de gezondheid van hennen is. Omdat elk individu, zowel mensen als kippen, anders reageert op bepaalde stressfactoren, is het voor een koppel als geheel het gezondst om gevarieerd te eten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.