Pluimveehouderij

Achtergrond 204 x bekeken 6 reacties

Sector tevreden over richtlijn vleeskuikens

De pluimveevleessector is tevreden met de invulling van de welzijnsrichtlijn voor vleeskuikens. Zowel het feit dat er duidelijkheid is als de inhoud worden gewaardeerd.

Deze week ondertekenden vertegenwoordigers van de sector en het ministerie van landbouw de richtlijn. ”Ik ben erg blij dat er eindelijk duidelijkheid is, na 2,5 jaar praten”, aldus voorzitter van de Nederlandse Organisatie Pluimveehouders (NOP) Jan Wolleswinkel. ”Daarnaast staan er een aantal goede dingen in de richtlijn, voor bedrijven die het goed doen is de maximale bezettingsgraad van 42 kilo per vierkante meter mogelijk.” Ook de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) zegt blij te zijn met de regels.

Jan Odink, voorzitter van slachterijorganisatie Nepluvi, deelt die mening. ”Nu blijft de vleeskuikenproductie tenminste mogelijk in Nederland. Als de bezettingsgraad terug was gegaan naar 39 kilo, 25 procent minder, was het toch wel moeilijk geworden.”

De discussie draaide lange tijd om voetzoollaesies. LNV wilde die als maatstaf hanteren voor bedrijven die een bezettingsgraad van 42 kilo wilden. De sector was het hiermee oneens en uiteindelijk is besloten om deze eisen later in te voeren. In de definitieve richtlijn worden bedrijven in eerste instantie beoordeeld op het voorkomen van hakdermatitis.

Dat de eisen aan voetzoollaesies niet direct ingevoerd worden spreekt volgens Odink voor zich. ”Dat had nog helemaal niet gekund. Eerst zal bekend moeten zijn hoe boeren dit kunnen voorkomen. Naar hakdermatitis kijken we in de slachterijen nu al.”

Toch hebben de voetzoollaesies de NOP behoorlijk bezig gehouden. ”Het was erg spannend, voor de zomer vroeg ik me af of we er uit gingen komen. Uiteindelijk is, na veel praten, gelukkig toch een evenwichtige richtlijn ontstaan. Doordat we nu een andere norm hebben is er meer tijd voor onderzoek naar voetzoollaesies.”

Over de praktische uitvoering van de richtlijn zijn nog wel onduidelijkheden. Hiervoor wordt een stuurgroep in het leven geroepen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Zeg spotvogel, weet je wat pas erg is om je druk over te maken en geen enkele dierenliefhebber doet:ritueel slachten!!!
  Ruim 25 procent van alle dieren wereldwijd krijgen dit te verduren en het worden er steeds meer!

 • no-profile-image

  Spotvogel

  Je begrijpt mij verkeerd Dirk. Ik ben absoluut geen voorstander van ritueel slachten (lees hoofdstuk 104. Mac Halal in Wachten op de Pandemie er maar op na), maar ik denk dat kuikens die hun korte leventje in zo'n erbarmelijke mestrondestal hebben moeten slijten er heel wat voor over zouden hebben om halal geslacht te worden. Dat gaat namelijk niet in een machinale slachtlijn en dan krijgt zo'n diertje tenminste ééns in het ellendige leventje wat handmatige aandacht. Al is het dan maar één seconde!

 • no-profile-image

  Spotvogel

  Dirk, dit slaat als een kuikenmester op een kippendrol! Waar haal je het vandaan dat ik een milieufreak zou zijn?Ik ben onderzoeker en kritisch schrijver en ik kén mijn dossiers. En heb nog nooit ergens omheen gedraaid, ook niet om het moslimprobleem! Dat kun je ook nabladeren! Maar dit heeft met de 42 ellendekilo's per m2 niks van doen. Er bestaan trouwens geen 'boertjes' met tien- of honderdduizenden kippen. Bovendien eet ik nooit boterhammen, maar croissants. Met ijsbergsla!

 • no-profile-image

  Spotvogel

  Twee en veertig kilo levende kuikens per vierkante meter. Ik spel het maar even voluit en walg van de manier waarop de pluimveesector met dieren omgaat en het verdomd om lering te trekken uit het verleden. Hoeveel ziekten en plagen moeten er nog uitbreken voordat men eindelijk op een respectvolle manier met het leven omgaat? In twee boeken (De Pestvogels van Veerman en Wachten op de Pandemie) heb ik in 2006 en 2008 de virale en andere dreigingen van het gerotzoi met pluimvee al uitgebreid beschreven, maar ik denk dat ik er nog een derde dossier aan toe ga voegen.
  Pluimveevlees eet ik nooit meer tot er een eind komt aan de walgelijke concentratiekampen van slachtkuikens. En ik hoop dat velen mijn voorbeeld gaan volgen.

 • no-profile-image

  linda

  hoe kunnen de mensen die dit beslissen s'nachts nog een oog dicht doen. 42 kilo per m2! Het gaat wèl over levende wezens met gevoel. Dat de wonden aan de poten van de dieren pas in het slachthuis worden bekeken zegt alles over de medogenloze en immorele mentaliteit van deze sector.

 • no-profile-image

  dirk

  Blijkbaar vinden veel milieufreaks het toch te gevaarlijk voor lijf en ledematen om ritueel slachten aan te kaarten.Een Nederlands boertje is veel minder link en er zijn er nog maar enkele,dus kiezen jullie de leukste route om zelf een boterham te verdienen!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.