Pluimveehouderij

Achtergrond 429 x bekeken 4 reacties

Pluimveesector verdeeld over duurzaamheidsproject

De pluimveesector gaat voorlopig niet akkoord met een gezamenlijke duurzaamheidsstudie voor diverse sectoren.

Het bestuur van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) was tijdens de vergadering erg verdeeld over het initiatief van akkerbouwschap HPA.

Het voorstel is een samenwerking tussen het PPE, HPA en de Productschappen Diervoeder (PDV) en Vee en Vlees (PVV) om duurzaamheid op de kaart te zetten. Het PPE-bestuur werd gevraagd in te stemmen met een inventarisatie.

Verschillende bestuursleden pakken dit echter liever alleen aan. "We willen toch een eigen gezicht? We hebben een unieke positie qua duurzaamheid, dus moeten we ons eigen plan trekken", vindt Peter Poortinga van slachterij-organisatie Nepluvi.

"Met een gezamenlijk plan ga je alleen maar opboksen tegen andere sectoren en word je tegen elkaar uitgespeeld", vreest Gert-Jan Oplaat van pluimveehoudersbond NVP. Andere partijen, waaronder de Nederlandse Organisatie Pluimveehouders (NOP), waren er juist voor een gezamenlijke inventarisatie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harm

  Erg leuk om samen iets te doen, maar met de mest en de ammoniak problematiek stond de rest ook niet te springen om te helpen. Kijk maar naar de mestverbranding. Daar waren andere sectoren niet huis toen er geinvesteerd moest worden.
  Laten de sectoren eerst zelf maar inventariseren hoe het duurzaamheids plaatje kan worden ingevuld. Indien er raakvlakken zijn kunnen we altijd samen iets bereiken.
  En typisch voor de NOP (lees LTO), die willen wel de kar trekken voor de rest. Betekend uiteindelijk dat de pluimveesector binnen de LTO wordt geofferd.
  Pluimvee heeft een goed imago, met een sterke vrije markt. Voorlopig kunnen we zelf de boontjes wel doppen.

 • no-profile-image

  anne

  De sector krimpt maar de bepaalde bestuurders denken kennelijk alles nog zelf op te kunnen lossen. Get real. En pluimveehouders maar steeds meer betalen aan productschap. PVE verwordt tot hobby van een paar bestuurders.

 • no-profile-image

  Harm

  Precies Kip lekker, dus laat iedere sector eerst zelf maar kijken hoe dit het beste ingevuld kan worden. Er zijn nl heel veel raakvlakken, op veel gebieden kan er door samenwerking meer bereikt worden. Ik kan mij wel voorstellen dat gezien het verleden er enige terughoudendheid is mbt het direkt gezamelijk optrekken.
  Misschien is dit forum een mooi begin.
  Op het gebied van schadelijke uitstoot van ammoniak, kunnen we met staldieren veel meer resultaat halen dan met graasdieren. Het gebruik van zonnepanelen is het meest aantrekkelijk bij bedrijven die de stroom direkt gebruiken. Mestvergisting is aantrekkelijker wanneer de restwarmte gebruikt kan worden (verwarmen of drogen).
  Ik wacht op reacties.

 • no-profile-image

  kip

  Ja, er altijd vanuitgaan dat je een oor aangenaaid wordt door je collega sectoren. Zo kom je nooit verder. Het gaat erom duurzaamheid op de kaart te zetten, wat kan je gebeuren, zeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.