Pluimveehouderij

Achtergrond 558 x bekeken 8 reacties

Ophokplicht voor pluimvee in Gelderse Vallei

Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) moet een ophokplicht voor uitloophennen in een deel van de Gelderse Vallei instellen.

Dat adviseert de Adviescommissie Pluimveegezondheidszorg naar aanleiding van aanhoudende verspreiding van de ziekten infectieuze coryza en salmonella gallinarum in het gebied.

Naar verwachting wordt de ophokplicht vanaf 29 oktober van kracht. Tot dan geldt het advies om dieren binnen te houden. Voor de biologische sector blijft het een advies, ophokplicht is volgens EU-regelgeving niet mogelijk.

De verplichting geldt voor het gebied tussen Leusden, Harselaar, Ede en Maarsbergen. Pluimveehouders in dit gebied ontvangen volgende week een brief met het advies voor het ophokken.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Zents pluimveebedrijven bv

  Geachte spotvogel,
  Wat uw dossiers betreft, ik neem geen tijd om ze in te zien, er wordt al veel teveel drammerige onzin geschreven over alles wat met biologische landbouw te maken heeft.
  Naast twee gangbare hebben al langer dan tien jaar een biologisch legpluimvee bedrijf, na zoveel jaar praktijkervaring weet ik nog niet hoe het moet.
  Ten eerste hebben we een indentiteitsprobleem, de buitenstaander heeft een zeg maar ot en sien achtig beeld van onze sector. Dit is allang niet meer zo, 20 tot 30 duizend kippen is nu al aan de orde en het zal nog massaler worden als de sector niet zelf gaat reguleren. Op ons bedrijf zien we na 12 jaar vervuiling van de uitloop dat de kippen achteruit gaan wanneer ze naar buiten gaan, uitval is 2 tot 3 maal hoger dan onze gangbare locaties.
  Bio eieren worden steeds witter en bevatten meer residuen dan gangbare denk aan dioxine. De veelgeprezen keten is bij lange na niet gesloten, bio grondstoffen komen uit heel de wereld en de bio akkerbouwer neemt liever geld aan voor gangbare mest dus exporteren wij onze bio mest als gangbaar en voor minder afzetkosten. Biologische problemen zijn dus altijd de schuld van de gangbare landbouw, of niet spotvogel, als je niet zwemmen kunt ligt het aan het water. Bio propaganda van bv. Biologica voor het leeuwendeel gefinancierd met publieke gelden lost deze problemen niet op, het is wachten op een wakkere journalist die de bio-ballon lek prikt.
  Gezien de huidige problematiek en het bovenstaande denken wij er over om uit te stappen het is na twaalf jaar niet duurzaam gebleken, neemt niet weg dat we de sector een warm hart toe dragen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste heer Janssen, ik ben mij van geen leugentjes bewust. Hoogstens van een andere zienwijze. Maar dankzij de heer Zents en de reactie van Bio- Logisch staan er nu in dit forum tenminste duidelijke woorden en daar kan ik wat mee. Want gelooft u mij: als Spotvogel heb ik een Pesthekel aan het verkopen van onzinverhalen!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Mijnheer Zents, dank voor uw reactie. Duidelijk en helder en daarvoor gooi ik nu eenmaal gepeperde visjes uit (oké, een spotvogel is dan wel geen aalscholver, maar heeft evenmin watervrees) Mijn vogelgriepdossiers hebben overigens niets van doen met biologische landbouw of veeteelt en ikzelf ook niet. Maar ik sta wél kritisch in het leven en dat lijkt mij niet verkeerd. Jammer om te vernemen dat het bio-concept bij u niet naar verwachting heeft gewerkt. Maar om nu van een bio-ballon te spreken lijkt mij ook weer wat vér gaan. Afgelopen week hebben we trouwens op tv kunnen zien dat het met ballonnen sowieso oppassen geblazen is!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Mijnheer Janssen, het doet er niet toe hoeveel pluimveestallen ik van binnen zie (al zijn dat er altijd nog aanzienlijk méér dan u denkt), maar om de condities waaronder genoemde bacterieziekten ontstaan. En dat is dus niet in vrijlooprennen en buitenvoliéres! Evenmin doet het terzake hoe mensen driehoog achter leven (heb ik toevallig ook nog onlangs aan de Zeeburgerdijk in A'dam-Watergraafsmeer mogen controleren!), want die hoeft de consument immers niet te eten. Tenzij u kannibalisme wilt gaan propageren?Komt trouwens ook veel voor bij té massaal gehouden pluimvee!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dit zijn van die berichten waar ik niet vrolijk van word. Twee bacteriële pluimveeziekten in de Gelderse Vallei en een niet op officiële lastgeving gebaseerde 'ophokplicht', die op mij overkomt als de zoveelste poging om de biologische pluimveehouderij verdacht te maken en beentje te lichten. Want het blijft onverlet, dat ook Acuut Snot (Infectieuze coryza) en Salmonella gallinarum juist veroorzaakt worden door het samenballen van veel teveel opgehokte dieren op veel te kleine, niet afdoende geventileerde, oppervlakken. Dat soort ellende komt ook al aan bod in mijn dossiers 'de Pestvogels van Veerman'(2006) en 'Wachten op de Pandemie'(2008), waarin vooral de Aviare influenza H7N7 en H5N1 onder de loep worden genomen. Het wordt dus tijd dat ik ook aan andere pluimveeongemakken diepergaande aandacht ga besteden.

 • no-profile-image

  janssen

  Spotvogel is al lang niet meer in een pluimveestal geweest zo te horen,slecht geventileerde stallen komen nergens voor ,want die zijn niet goed voor het welzijn en dat wil geen enkele pluimveehouder!In Nederland moest uitloop wel verboden worden,menselijke gedachten over hoe dieren zich optimaal voelen moeten door mensen uit de sector zelf genomen worden en niet door onwetende buitenstaanders!Ik spui mijn mening ook niet hoe de bevolking 3 hoog achter op elkaar gepropt zit en zich er naar gedraagd!

 • no-profile-image

  janssen

  Gepeperde visjes overgoten met een aftreksel van allerlei leugentjes wil niemand consumeren!
  Je zit op het verkeerde forum spotvogel(familie van de pestkop?)Je kunt beter wat consumenten forums bezoeken,die kun je misschien van alles op de mouw spelden.Hier zijn teveel mensen met verstand van zaken en prikken makkelijk door je ballonnetjes heen!

 • no-profile-image

  Bio

  Beste Spotvogel ik sluit me helemaal bij de heer Sents aan wij zijn begin van het jaar ook gestopt met het houden van bio kippen , had totaal geen plezier meer in het houden van bio kippen de uitval die was absurd hoog heb nu scharrelkippen en geloof me het is een verademing om daar mee te werken nou van mij nooit geen bio kippen meer

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.