Pluimveehouderij

Achtergrond

Ophokplicht Gelderse Vallei gaat volgende week in

Vanaf volgende week geldt in een deel van de Gelderse Vallei een ophokplicht voor pluimveebedrijven met vrije uitloop.

Het bestuur van het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) heeft deze maatregel vanochtend in de bestuursvergadering goedgekeurd.

Het gaat om bedrijven in een straal van drie kilometer rondom besmettingen met infectieuze coryza en salmonella gallinarum. De ophokplicht gaat in na publicatie, volgende week vrijdag, en geldt voor maximaal 12 weken. In de praktijk worden veel uitloop- en biologische hennen nu al binnen gehouden om besmettingen te voorkomen.

De ophokplicht was een advies van de Adviescommissie Pluimveegezondheidszorg. Deze commissie gaat zich de komende tijd ook buigen over de gezondheidsrisico's die uitloopsystemen met zich meebrengen, zo werd tijdens de vergadering besloten. "De adviescommissie gaat zeker kijken hoe de monitoring bij deze bedrijven aangescherpt kan worden om problemen in een vroeg stadium op te sporen", meldt PPE-secretaris Ben Dellaert.

Daarnaast wordt voor de langere termijn bekeken of er financiële regelgeving kan komen om het ruimen van pluimvee bij calamiteiten te subsidiëren. Op korte termijn is dat niet te regelen, waardoor pluimvee dat besmet is met coryza of salmonella gallinarum vaak op het bedrijf blijft en zo verdere besmettingen kan veroorzaken. Het PPE voorziet voor de toekomst meer problemen met besmettelijke dierziekten en ziet daarom voor langere termijn heil in dergelijke regelgeving.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.